Mainos

Mitä lakko tekee teurassialle?

Eläinsuojelujärjestöt ovat huolissaan teurassikojen hyvinvoinnista elintarvikelakon takia.

Nykymuotoinen eläintuotanto on niin tehostettua ja suurimuotoista, että häiriöt järjestelmän toimivuudessa heijastuvat hyvin nopeasti eläinten, kuten teurassikojen, hyvinvointiin, toteaa Eläinsuojeluliitto Animalia.

Suurin ongelma teurassikojen kohdalla on Animalian mukaan se, että teurassikatoiminta on hyvin tarkkaan aikataulutettua. Sikaerien tulo tiloille ja teurastamolle poistuminen on tarkkaan määritelty, eikä järjestelmässä ole kunnolla varauduttu lakkojen tai muiden häiriötilanteiden varalle.

Mikäli sikoja ei saada siirrettyä tiloilta teuraaksi ennen seuraavan erän tuloa, tilat jäävät lakisääteisestikin liian ahtaiksi. Tästä seuraa muun muassa hännänpuremista ja muuta aggressiivista käyttäytymistä.

Eläinsuojeluliitto Animalian toiminnanjohtajan Salla Tuomivaaran mukaan tilanne on eläinsuojelujärjestön kannalta ristiriitainen

- Harvoin olemme sanomassa, että toivottavasti eläimet pääsevät pian teuraaksi, mutta nykymuotoisessa tuotannossa suurimmat ongelmat kuten tilanahtaus korostuvat tällaisessa tilanteessa. Tämä kertoo siitä, miten tehostetuksi ja toisaalta riskialttiiksi nykymuotoinen eläintuotanto on muuttunut.

- Nyt on mietittävä miten tällainen kovalla aikasyklillä ja suurissa yksiköissä toimiva eläintuotanto olisi oikeasti mahdollista toteuttaa eettisesti kestävästi. Tällaiset häiriötilathan saattavat johtua jostain muustakin kun lakkoilusta. Jos jokin Suomen harvoista suurista teurastamoista tuhoutuisi esimerkiksi tulipalossa tai tulisi jokin muu tuotantohäiriö, niin eläimet voisivat olla erittäin suurissa vaikeuksissa.

Animalia toivoo viranomaisvalvonnalta erityistä herkkyyttä, ettei poikkeustilanteen maksajina olisi eläimet ja niiden hyvinvointi.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot