Mainos
Mainos

Mitä meistä ajatellaan? Suomi-fani kertoo

Newyorkilainen toimittaja Gordon F. Sander on sattumoisin vieraillut Suomessa dramaattisina hetkinä ja raportoinut englanninkielisille sanomalehdille muun muassa Helsinki-Vantaan lentokentällä käydystä kaappausdraamasta ja Estonian uppoamisesta. Sander tunsi heti vetovoimaa epäkosmopoliittiseen Suomeen ja sen auktoriteetteja kunnioittaviin asukkaisiin.

Tuoreessa Usein unohdettu Suomi -kirjassaan hän kertoo kohtaamisistaan monien tunnettujen suomalaisten kanssa ja seuraa yhteiskuntamme muuttumista viimeisen 35 vuoden aikana.

Amerikkalainen Gordon F. Sander on tutkinut Suomen historiaa, yhteiskuntaa ja politiikkaa ja kirjoittanut havainnoistaan ulkomaisiin sanomalehtiin. Suomesta on syntynyt myös kaksi kirjaa. Viime aikoina häntä on alkanut kiehtoa erityisesti Urho Kekkonen, jonka vallan jäljet näkyvät yhä suomalaisessa yhteiskunnassa.

-Mielestäni Kekkonen oli viimeinen suomalainen suurmies niin hyvässä kuin pahassakin. Ajatus siitä, että on olemassa oikeita ja vääriä tapoja toimia, on uskoakseni peräisin Kekkosen ajalta. Pelko uhmata auktoriteetteja näkyy useimmissa ammateissa, vielä tänäkin päivänä. Jokainen Suomea käsittelevän artikkelini julkaisu on vaatinut taistelun, koska Suomi ei ollut maailmankartalla, Suomessa jälleen vierailulla oleva Sander kertoo.

Pekka Haaviston vaalivoitto olisi Sanderin mukaan noussut uutiseksi Yhdysvalloissakin. Sen sijaan Suomen ensimmäinen oikeistolainen presidentti yli 30 vuoteen ei juurikaan kiinnosta amerikkalaista mediaa.

Katso tänään lisää Seitsemän uutisista

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme