Mainos

Mitä oikeuden tekstiviestipäätös tarkoittaa?

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Johanna Tukiaisen jättämän vaatimuksen väliaikaisen turvaamistoimen määräämisestä. Mitä oikeuden tekstiviestipäätös tarkoittaa?

Käräjäoikeus päätti siis, että lain mukaan tekstiviestien julkaisemista ei voi estää. Kovin laajasti ratkaisua ei perusteltu, mutta se oli kuitenkin ennakoitavissa. Päinvastoin kuin monessa muussa maassa Suomessa ei voi ennalta estää lehtikirjoituksen julkaisemista. Perustuslaki kieltää ennakkosensuurin. Tästä on Helsingin hovioikeuden päätös joulukuulta 2003.

Käräjäoikeus ei kuitenkaan ottanut mitään kantaa siihen onko viestien julkaiseminen hyväksyttävää. Tältä osin viestien julkaiseminen voi aikanaan päätyä poliisitutkinnan kautta oikeuteen, jos Tukiainen tai Ilkka Kanerva tekevät asiassa rikosilmoituksen. Kyseeseen tulisi yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.

Oikeus ei siis estä tekstiviestien julkaisua, mutta julkaisemisen laillisuus arvioidaan tarvittaessa jälkikäteen.

Nopeaa ja salaista

Oikeus käsitteli jutun nopeassa tahdissa. Hakemus jätettiin aamupäivällä ja ratkaisu tuli iltapäivällä. Näin nopea toiminta on poikkeuksellista, mutta jutun luonteen takia ainoa mahdollisuus. Oikeus teki ratkaisun pelkästään Tukiaisen hakemuksen perusteella. Tässä vaiheessa Hymyn kantaa ei kysytty. Tämä on lain mukaista.

Tukiaisen puolelta oli pyydetty jo painettujen Hymy-lehtien takavarikoimista, mutta tähänkään ei oikeus suostunut. Oikeus hylkäsi saman tien myös miljoonan euron uhkasakkovaatimuksen.

Oikeus määräsi salaiseksi Tukiaisen hakemuksen perustelut, hänen Hymyn kanssa tekemänsä sopimuksen, Tukiaisen verotietoja sekä joitain sähköpostiviestejä. Päätöksestä ei käy ilmi kenen välisiä viestit ovat. Hakemuksen perusteluissa on ainakin käsitelty Tukiaisen viestejä.

Oikeus katsoi, että salaisiksi määrätyt asiakirjat sisältävät arkaluonteisia tietoja Tukiaisen yksityiselämästä. Tältä osin oikeus ei kuitenkaan viitannut suoraan itse tekstiviesteihin.

Miten jatkuu?

Käräjäoikeus siis hylkäsi väliaikaisen turvaamistoimihakemuksen. Nyt oikeus pyytää Hymyltä eli Yhtyneiltä Kuvalehdiltä vastauksen Tukiaisen turvaamistoimihakemukseen. Hymyllä neljätoista päivää aikaa vastata siitä kun päätös on saatettu tiedoksi.

Tukiainen ei voi valittaa käräjäoikeuden päätöksestä.

Jos ja kun Hymy julkaisee viestit ensi viikolla ilmestyvässä numerossaan, turvaamistoimihakemus menettää tietysti merkityksensä.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot