Mainos
Mainos

Mitä tapahtui Suomen ilmatilassa? Hornetien aikataulut eivät täsmää

Tiistaina tapahtuneet Suomen ilmatilaloukkaukset ja Hornetien tunnistuslentojen aikataulut ovat aiheuttaneet hämmennystä.

Ensimmäinen ilmatilaloukkaus tapahtui puolustusministeriön mukaan tiistaina iltapäivällä klo 16 aikoihin ja toinen klo 18:n jälkeen. 

Alueloukkaaja ei joudu vastuuseen

Suomen ilmatilaa ovat viime vuosina loukanneet kuuden maan ilma-alukset. Vuodesta 2009 alkaen ilmatilaloukkauksia on noin parikymmentä.  

Joukossa on ilma-aluksia Venäjältä, Ruotsista, Yhdysvalloista, Norjasta, Belgiasta ja Ranskasta. 

Loukkauksia on tehty niin Suomenlahdella, Ahvenanmaalla, Lapissa kuin Merenkurkussakin. 

Alueloukkauksesta ei käytännössä seuraa rangaistuksia, vaikka kyse on rikosasiasta. Yleensä epäillyn tekijän henkilöllisyyttä ei lähdetä selvittämään, sillä se on työlästä, kallista ja teot ovat vähäisiä. Tapaukset tutkii Rajavartiolaitos.  

(stt)

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) kertoo Ilta-Sanomissa, että suomalaishävittäjät pääsivät tarkistuslennolle 5–10 minuutissa.

Puolustuministeriön viestintäjohtaja Max Arhippainen on hyvin vaitonainen Hornetien aikatauluista.

– Voin vain sanoa, että koneet olivat tiistaina ilmassa ja suorittivat operatiivisia tunnistelentoja. Operatiivisista toimista ei kerrota yksityiskohtia, Arhippainen selittää MTV Uutisille.

Niinistö toteaa Ilta-Sanomissa, että äänivallin ylittäminen johtui siitä, että Horneteilla oli kiire venäläiskoneiden perään. Lukuisten havaintojen perusteella äänivallin ylityspamaus tapahtui kuitenkin vasta klo 22 aikoihin.

Arhippainen ei vahvista Niinistön tietoa, mutta toteaa olevansa tietoinen siitä, että illalla on tehty paljon yleisiä havaintoja Hornetien aiheuttamasta pamauksesta.

Arhippainen ei halua myöskään kommentoida kysymystä, ovatko Hornetit olleet liikkeellä tiistaina kahdesti - heti ilmatilaloukkausten jälkeen ja uudestaan iltakymmeneltä. Ja jos näin on, niin miksi.

Epäselvyydet ilmatilaloukkausten ja Hornetien lentoaikatauluista otti ensimmäisenä esiin Yle uutiset


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme