Mainos

Miten perheen asioita jaetaan Wilmassa? Opetushallitukselta lisäohjeet

Opetushallitus aikoo ohjeistaa lisää opettajia siitä, mitkä asiat ovat julkisia koulussa.

Viime aikoina keskustelua ovat herättäneet oppilaiden sosiaalisessa mediassa julkaisemat viestit, jotka ovat peräisin koulun ja kodin väliseen yhteydenpitoon tarkoitetusta Wilma-järjestelmästä.

Opetushallituksen hallintojohtaja Matti Lahtisen mukaan opettajien arviointi pitäisi olla kannustavaa, mutta hyssytellä ei saa. Muutoin vanhemmille tulee ikävä yllätys oppilaan arvosanoissa. Lahtinen peräänkuuluttaa huoltajien vastuuta siitä, miten vanhemmille tarkoitetut viestit ovat vuotaneet oppilaille.

– Sähköistäminen on tätä päivää, mutta nyt pitää kiinnittää huomio siihen, kuka pääsee Wilmaa lukemaan. Osa oppilaita koskevista asioista kuuluu vain viranomaisille, Lahtinen sanoo.

Manipuloitujen tietojen levittäminen väärää

"On se hyvä, et nykyään vanhemmat saavat tietää nopeasti ja tarpeeksi tietoja siitä millaisia te oikeasti ootte, ettei sit tuu yllätyksenä, ku joku ehtoo tuodaan "kilttiä"pikku pilttiä poliisin avustuksella kotii" (siteeraukset Wilmaa käsittelevältä Facebook-sivulta)

Opetushallitus antaa toukokuun aikana uudet julkisuus- ja tietosuojaohjeet. Uusissa ohjeissa painotetaan sitä, että esimerkiksi sairaustietoja pääsee lukemaan vain ne, jotka niitä tarvitsee. Ohjeita tulee myös siitä, miten perheen yksityisasioita ja taloutta koskevia kirjauksia tehdään.

Lahtisen mukaan lisäohjeita tarvitaan lakien muututtua. Sähköisiin järjestelmiin kirjataan korkeakouluja ja yliopistoja varten tietoja oppilaan soveltuvuudesta esimerkiksi hoitoalalle.

– Keskustelu on hyvästä ja opettajien pitää miettiä tarkkaan, mitä tietoja järjestelmiin kirjataan. Jos luottamuksellisia viestejä on manipuloitu ja levitetty, niin on toimittu vastoin ohjeita, toteaa Lahtinen.

"Muutaman vuoden päästä kun pitäisi saada töitä, niin työnantaja käy tarkistamassa hakijan facebook -tapahtumat ja löytää nämä, miten käykään?"

Wilmaa myös puolustetaan

Wilmaa on kuitenkin myös puolustettu sosiaalisessa mediassa.

"EI ole yksisuuntainen kanava, jokainen vanhempi voi vastata jokaiseen opettajan kirjoittamaan huomautuksen tai kannustukseen ja käydä keskustelua. Niin minä teen ja oikein hyvin toimii kommunikaatio opettajien kanssa."

"Liperissä yläkoululaiset saavat omat tunnukset Wilmaan nim.om. sen takia että siellä on sitten kaikenlainen tieto mitä tarvii koulunkäynnissä mutta oletan että ei ole "näkymät" ihan samat kuin meillä vanhemmilla"

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot