Mainos
Mainos

Miten viralliset lämpötilat mitataan?

Viime päivinä tehdyt lämpöennätykset ovat herättäneet keskustelua siitä, miten viralliset lämpötilat oikein mitataan. Monien tavallisten suomalaisten mittarin elohopea on nimittäin kivunnut selvästi ylemmäksi kuin mitä Ilmatieteen laitoksen ilmoittama virallinen lämpötila on ollut.

Ilmatieteen laitoksesta kerrotaan Iltasanomille, että Suomessa tehtävät mittaukset ja mittausasemat noudattavat tarkasti Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n ohjeita. Säännöt määräävät muun muassa sen, että jokaisen mittauspisteen pitää sijaita kahden metrin korkeudessa ja siinä on valkoinen säteilysuoja, joka suojaa mittaria auringonsäteilyltä.

Lisäksi mittari ei saa sijaita lähellä rakennuksen seinää, koska ulkoseinät varastoivat lämpöä ja näin ollen vääristäisivät lukemia. Mittauspisteessä käytetyn mittarin tulee olla myös kalibroitu ja tarkistettu.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme