Mainos
Mainos

MLL haluaa verotuksen lapsivähennykset takaisin

Mannerheimin Lastensuojeluliiton uuden pääsihteerin Mirjam Kallandin mielestä olisi korkea aika palauttaa laman aikana poistetut verotuksen lapsivähennykset. Näin voitaisiin korvata lapsiperheille kaiken aikaa kasvavia kustannuksia.

Kallandin mielestä hallituksen politiikka ontuu, kun päivähoitomaksut sidotaan indeksiin, mutta lapsilisiä ei.

- Se on mielenkiintoinen linjaus sikäli, että monessa muussa maassa tehdään tällä hetkellä päinvastoin. Halutaan tarjota esiopetusta ja esikoulua ilmaisena lapsille ilmaisena palveluna ja hyvin pienestä iästä lähtien.

Lähes 12 prosenttia lapsiperheistä elää köyhyysrajan alapuolella, ja tämä ongelma on ehdottomasti korjattava. Mutta päättäjät eivät saisi myöskään tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka köyhdyttävät keskivertoperheitä, pääsihteeri sanoo.

- Lapsiperheiden köyhyys on lisääntynyt ja se on tapahtunut monen tekijän summana. Yksi syy on varmasti se, että muun muassa tässä tuloverotuksessa ei ole huomioitu lapsiperheitä. Toinen syy on se, että köyhyysriski kasvaa yksihuoltajien perheessä - ja yksihuoltajia on yhä enemmän. Yksinhuoltajia ei ole otettu riittävästi huomioon näissä uudistuksissa.

Päivähoitomaksujen korotukset kirpaisevat kovimmin keskituloisia perheitä, mutta terveydenhuollon maksujen nousu tuntuu myös pienituloisten kukkarossa.

Kalland toivoisi paluuta entiseen myös lapsiperheiden kotipalveluissa. Vielä 20 vuotta sitten jopa 60 000 lapsiperhettä sai kunnallista kodinhoitoapua. Nyt se on mahdollista yleensä vain perheille, joilla on erityisiä ongelmia. Kotiapu olisi Kallandin mielestä usein tarpeen myös muille, erityisesti yksinhuoltajaperheille.

Osa-aikatyö taloudellisesti kannattavaksi

Kalland perää lisää helpotuksia myös pienten lasten vanhemmille, jotka haluaisivat tehdä osa-aikatyötä.

- Vain ani harvat vanhemmat haluavat pitää lapsiaan päiväkodissa kymmentä tuntia päivässä. Vanhempien pitäisi saada paremmat korvaukset, jotta he selviäisivät lyhennetystä työviikosta myös taloudellisesti.

Tähän tarvitaan sekä valtion että kuntien rahaa, mutta myös vanhempien asenteiden muutoksia.

- Onko esimerkiksi valtavien asuntolainojen nostaminen välttämätöntä silloin kun lapset ovat pieniä?

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme