Mainos
Mainos

MLL:n Kalland huolissaan lapsiperheiden palveluista

Lapsiin kohdistuvia palveluita katsotaan kunnissa menoerinä. Huomenta Suomessa vierailleen Mannerheiminlastensuojeluliitton pääsihteerin Mirjam Kallandin mielestä lapsiin kohdistuvat menot pitäisi nähdä investointina.

- Kun investoidaan lasten ja perheiden hyvinvointiin, se on investointi tulevaisuuteen. Pitkään on ollut niin, että lapsiperheisiin kohdistuneita palveluita on leikattu. Alkuperäinen selitys oli lama-aika, mutta palveluiden kasvua ei ole sen jälkeen tapahtunut vaikka taloudellista kasvua on.

Kalland on huolissaan miten lapsiperheiden palveluiden tulee käymään. Erityisen huolissaan hän on neuvolapalveluiden tilasta.

- Kaikkein eniten on leikattu imeväisikäisten neuvolakäynneistä, eli silloin kun vauva kasvaa ja perhe tarvitsee kaikkein eniten tukea.

Lasten kanssa työskentelevien palkat nousivat esiin MTV:n eilisessä puheenjohtajatentissä. Kallandin mielestä palkkakysymys on tärkeä, että saataisiin ihmiset pysymään alallaan. Mutta päiväkodeista puhuttaessa pitäisi hänen mielestään kiinnittää huomio siihen, miten hoidon laatu toteutuu.

- Onko päiväkodissa turvallinen ja rauhallinen kasvuympäristö lapselle ja se usein tarkoittaa kahta asiaa, riittävän pienet ryhmät ja pysyvä suhde hoitajaan. Eli omahoitajasuhde joka lapselle ja mahdollisimman pysyvät työsuhteet ja muut olosuhteet.

Päivähoidon kilpailutus saa Kallandilta kritiikkiä.

- Päivähoito on sellainen missä pitää suhtautua kriittisesti tähän kilpailutukseen ja ennen kaikkea katsoa sitä asiaa lapsen näkökulmasta mitä lapsi tarvitsee missäkin iässä. He eivät todellakaan tarvitse kymmenkuisina isoja ryhmiä ja vaihtelevia hoitajia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme