Mainos
Mainos

MM-kisat työllistävät tuhansia ihmisiä - myös Ruotsissa

Jääkiekon MM-kisat 2012 ovat meille suomalaisille poikkeukselliset. Ensinnäkin, viime kevään MM-kulta on tuoreessa muistissa ja lisäksi kyseessä on kotikisamme.

Kotikisoissa on kuitenkin yksi erikoisuus, ensimmäistä kertaa MM-karkeloiden historiassa isännöinti on jaettu kahdelle maalle. Seuraavat kahdet MM-kisat pelataan sekä Suomessa että Ruotsissa. Suomi on vetovastuussa vuonna 2012, Ruotsi 2013.

MM-kotikisojen pääsihteeri Mika Sulin sanoo, että historiallinen tilanne on tuonut oman mausteensa myös kisajärjestelyihin. Kaiken kaikkiaan ison tapahtuman järjestäminen vaatii massiivista kansainvälistä yhteistyötä.

- Suomen ja Ruotsin yläpuolella on koordinaatiokomitea, johon kuuluu kansainvälisen jääkiekkoliiton väkeä, sekä markkinointi- ja mediaoikeuksia hallinnoiva Infront. Lisäksi molempien maiden liitot ovat mukana, ja molemmilla mailla on omat järjestelytoimikuntansa, Suomessa siihen kuuluu 12 henkeä, Sulin selvittää.

- Näiden alla on kisaorganisaatio, josta minä vastaan, ja rapotoin ylöspäin. Näiden organisaatioiden alla on lukemattomia ostettuja palveluita, paljon pienyrittäjiä ja yrityksiä, alihankkijoita ja esimerkiksi jäähallin väki. Tämän alla tulee vielä äärettömän tärkeät 700 vapaaehtoista, jotka koulutetaan kisoihin, ja joita ilman kisat eivät onnistuisi.

Sulinin mukaan kaikki järjestelyt ja rakentaminen työllistävät tuhansia ihmisiä niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Tarkka lukema saadaan vasta kisojen jälkeen, kun asia pystytään tilastoimaan.

Uusia pukutiloja parkkihalliin

MM-kotikisojen pääsihteeri Mika Sulin jakaa kisajärjestelyt kolmeen osaan. Kaiken ytimenä toimii kilpailupuoli, eli itse mestaruuden ratkominen ja urheilullinen puoli. Yhtenä osa-alueena toimii oheistapahtumat, kisailmeet ja maskotit. MM-kisat tekevät yhteistyötä esimerkiksi maailman design-pääkaupunki Turun kanssa.

Tämän päälle tulee kaupallinen puoli, kisojen voittojen optimointi. Mika Sulinilla on nimenomaan taloudellinen vastuu.

- Kaikki voitto, mikä kisoista saadaan, käytetään suomalaisen jääkiekon kehittämiseen seuraaviksi vuosiksi. Uusien granlundien, vatasten ja pulkkisten kasvattamiseen ja valmennuksen tason nostamiseen, Sulin sanoo.

Kiekko tippuu MM-kisoissa ensimmäisen kerran jäähän tasan 200 päivän kuluttua. Nyt kisajärjestelyissä alkaa suunnitelmien toteuttamisen vaihe. Konkreettisimpana näkyy rakentamistyöt.

- Muun muassa Hartwall Areenaan täytyy rakentaa kahden joukkueen pukutilat parkkihalliin. Ei mitään areenaa ole tehty kahdeksalle joukkueelle. Sinne rakennetaan kunnolliset pukukopit huoltotiloineen ja kaikkineen.

Samalla tavoin Tukholman Globeniin rakennetaan lisää pukuhuoneita. Tukholmassa tilanne on hieman erilainen, sillä Globen on yhteydessä vieressä olevaan vanhaan Johanneshov-halliin. Uudet pukusuojat rakennetaan hallien yhdyskäytävään.

- Lisäksi täytyy rakentaa fanialueet ja medialle tilat. Tämän lisäksi Hartwall Areena on investoinut itse rakentamalla nelikerroksisen edustusrakennuksen, joka jää osaksi areenaa, Mika Sulin listaa.

Ohjeet järjestäjille erittäin tiukat

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF osallistuu kisajärjestelyihin aktiivisesti. IIHF:llä on omat tapahtumahenkilöt, jotka seuraavat, että järjestelyt menevät kaikkien liitn sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti.

- Säännöt ovat erittäin tiukat, varsinkin kilpailullisesti. Me katsomme yhteistyössä, että niiden mukaan edetään, Sulin sanoo.

Järjestelykomitea käy säännöllisesti tarkistamassa kisapaikkojen tilannetta. Marraskuussa on vuorossa jo neljäs vierailu.

- Siellä on mukana IIHF:n ja Infrontin ihmiset, käymme yhdessä läpi kaikki osa-alueet sekä Suomessa että Ruotsissa.

Kaiken lisäksi suomalaiset ja ruotsalaiset kävivät yhdessä tiedonsiirto-tilaisuudessa Bratislavassa, missä viime kevään kisajärjestäjät kertoivat omista järjestelyistään ja IIHF antoi omia näkemyksiään sujuvan tapahtuman järjestämisestä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme