Mainos
Mainos

MMM: Kauppa saa asettaa ikärajan energiajuomille

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan kauppias saa asettaa energiajuomille ikärajan elinkeinovapauden perusteella. Ikäraja on siis laillinen, vaikka sen määrääminen elintarvikelainsäädännön perusteella ei olekaan mahdollista.

Joissakin vähittäiskaupoissa on otettu käyttöön ikäraja energiajuomien ostajille. Ikärajaksi on asetettu joko 15 tai 13 vuotta.

Energiajuomien rajaamista pois lasten ja nuorten saatavilta on perusteltu sillä, että osa nuorista ostaa niitä isoja annoksia kerrallaan. Juomassa on kofeiinia, joka voi aiheuttaa unettomuutta.

Nimestään huolimatta energiajuomat eivät sisällä sen enempää energiaa eli sokeria kuin muutkaan tavalliset virvoitusjuomat. Elintarviketurvallisuusviraston Eviran mukaan juomien nimi juontaa juurensa juomissa oleviin piristäviin yhdisteisiin.

Niitä ovat kofeiini, guarana, tauriini tai glukuronolaktoni. Näiden lisäksi juomia on usein täydennetty vaihtelevalla määrällä B-ryhmän vitamiineja, inositolia ja koliinia.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme