Mainos
Mainos

MMM pohtii ohjeita lintutarhaajille

Lausunnolla olevassa ohjeluonnoksessa esitetään, että siipikarjan ulkonapito kiellettäisiin maaliskuun puolivälistä toukokuun loppuun. Nyt poikkeustoimia aiotaan aikaistaa. Lintuinfluenssan lähestyessä Suomen rajoja useat kansalaiset ovat huolestuneet nyt myös lemmikkiensä turvallisuudesta.

Maa- ja metsätalousministeriö harkitsee lintuinfluenssan varalta suunniteltujen poikkeustoimien aikaistamista. Tämä tuli ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun taudin vaarallista muotoa oli tavattu joutsenista Pohjois-Saksasta.

Lausunnolla olevassa luonnoksessa esitetään, että muun muassa siipikarjan ulkonapito riskialueilla kiellettäisiin maaliskuun puolivälistä toukokuun loppuun.

Osastopäällikkö Matti Aho arvioi tänään, että poikkeustoimia on luultavasti aikaistettava, koska vaarallista virustyyppiä on löydetty joutsenista, jotka kuuluvat kevään ensimmäisiin muuttolintuihin. Joutsenten päämuutto Suomeen ajoittuu maaliskuun puolivälin jälkeiseen aikaan.

Maa- ja metsätalousministeriö on päivittänyt toimintaohjeet eläinlääkäreille lintuinfluenssan varalta. Valmiussuunnitelmassa annetaan yksityiskohtaiset ohjeet sen varalta, jos maassa epäillään tai todetaan lintuinfluenssaa tai muuta helposti leviävää siipikarjan tautia.

Lemmikkienkin turvallisuus huolettaa kansalaisia

Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitokselle on tullut kymmeniä puhelin- ja sähköpostikyselyjä, joissa kannetaan huolta lemmikkieläinten turvallisuudesta, jos lintuinfluenssa leviäisi Suomeen, kertoi erikoiseläinlääkäri Christine Ek-Kommonen Eelasta.

-Tuntuu siltä, että ihmiset ikään kuin yrittävät väkisin löytää keinoja, joilla virus voisi heihin tai heidän lemmikkeihinsä tarttua. Kyseessä on kuitenkin lintujen ja siipikarjan tauti, eivätkä kissat yleensä syö sorsia tai muita vesilintuja, muistuttaa Ek-Kommonen.

Thaimaassa tauti on tarttunut tiikereihin, kun niille oli syötetty lintuinfluenssaan kuolleita kanoja. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole raportoitu maailmalta yhtään tapausta, jossa lemmikkikissat tai koirat olisivat sairastuneet, puhumattakaan siitä, että tauti olisi siirtynyt lemmikistä ihmiseen. Ihmiseen ei ole siirtynyt tautia tiettävästi edes luonnonvaraisista linnuista, vaan ainoastaan siipikarjasta, toteaa Ek-Kommonen.

Myös linnunulosteet huolestuttavat kansalaisia. Ulosteita on aina syytä välttää, ja jos niiden kanssa joutuu kosketuksiin, on syytä peseytyä kunnolla. Virusten lisäksi niissä voi olla muitakin taudinaiheuttajia kuten salmonellaa. Toisaalta linnunulosteita on ollut lähes joka paikassa niissäkin maissa, joissa tautia on ollut enemmänkin, eikä ihmiset ole niistä tämän enempää sairastuneet, rauhoittaa Ek-Kommonen.

Pikkulintujen ruokinta on paikallaan vielä siihen saakka, kun pakkaset hellittävät. Myöhemminhän niitä ei ole muutenkaan syytä enää ruokkia. Vesilintuja ei ole syytä ruokkia lainkaan. Rantaan ruokaa vaanimaan tulevat joutsenetkin olisi Ek-Kommosen mielestä syytä hätistää pois.

Kuolleiden vesilintujen löytäjiä kehotetaan ottamaan yhteyttä paikalliseen eläinlääkäriin, joka pystyy paremmin arvioimaan, milloin ja minne lintu on syytä lähettää tutkittavaksi. Vielä yksittäisen kuolleen linnun vuoksi ei kannata eläinlääkäriäkään hälyttää, vaan kyseessä pitäisi olla joukkokuoleman merkkejä. Kuollut joutsen voi kuitenkin olla poikkeus jo pelkästään suuren kokonsa vuoksi, Ek-Kommonen huomauttaa.

Yleensä ihmisten ei ole Ek-Kommosen mielestä syytä mennä kuolleita lintuja koskettelemaan. Yksittäisen kuolleen linnun voi kuitenkin haudata, kunhan ei koskettele sitä paljain käsin.

Kymmeniin kansalaisia huolettaviin ajankohtaisiin kysymyksiin löytyy vastauksia Eelan nettisivulta www.eela.fi/ajankohtaista.

(MTV3-STT)

Kanan kasvattajat pelkäävät boikotteja

(Seitsemän uutiset 16.02.2006)

EU yrittää pysäyttää lintuinfluenssan leviämisen pohjoiseen.

(Seitsemän uutiset 15.02.2006)

Lintuinfluenssa uskotaan tulevan Suomeen muuttolintujen mukana.

(Seitsemän uutiset 15.02.2006)

Korkeasaaressa on jo nyt ryhdytty varotoimiin: kymmenkunta lintulajia on pantu eristykseen.

(Seitsemän uutiset 15.02.2006)

Metsästäjät ovat avainasemassa seurattaessa lintuflunssan etenemistä pohjoiseen. Metsästyksen harrastajille toimitetaan tietopaketti viruksesta, ja muun muassa siitä, miten kuolleiden lintujen kanssa toimitaan.

(Kymmenen uutiset 15.02.2006)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme