Mainos

Mökkiläisten jätevesiselvitykset myöhässä

Selvitys jätevesien käsittelystä tulee olla tehtynä haja-asutusalueilla vuoden loppuun mennessä. Puutteelliset jätevesijärjestelmät pitää uusia vuoteen 2014 saakka. Saneeraukseen kannattaa ryhtyä heti, sillä hinnat ovat nousussa.

Noin kahden miljoonan mökkiläisen on tämän vuoden loppuun mennessä tehtävä selvitys jätevesijärjestelmästään. Aikataulu uhkaa pettää, sillä jätevesiselvityksen on tähän mennessä tehnyt arviolta vain noin kolmasosa mökkiläisistä.

Perussääntönä on, etteivät kantoveden ja kuivakäymälän varassa olevat kiinteistöt tarvitse varsinaista jätevesien puhdistusjärjestelmää. Selvitys on kuitenkin laadittava kaikissa kiinteistöissä, mutta sen puutteesta ei rangaista. Ympäristöviranomaiset tarkkailevat vesistön tilaa, ja jos puhtausongelmia ilmenee, mökkiläisten tekemät jätevesiselvitykset otetaan tarkasteluun.

Suomen Ympäristökeskuksen yli-insinööri Klaus Munsterhjelmin mukaan toimenpiteisiin on ryhdyttävä, sillä merkittävimmät vesien kuormittajat ovat tällä hetkellä maatalous ja haja-asutus. Vesiin ei saa päästää kuormittavia aineita, kuten pesuvesiä, saunavesiä, sampoita tai saippuaa. Pienetkin määrät lisäävät leväongelmia, esimerkiksi sinilevää.

Asetuksen mukaan vuoteen 2014 mennessä kaikkien jätevesijärjestelmien on täytettävä puhdistusvaatimukset.

Puutteellisen ärjestelmän uusimiseen kannattaa ryhtyä heti, sillä määräajan lähestyessä työntekijöitä voi olla vaikea saada. Suunnittelusta aiheutuvat kustannukset uhkaavat myös nousta takarajan lähestyessä.

Kalvolan kunnassa lomamökkiyrittäjä Raija Niemikotka on jo hoitanut selvityksen kuntoon, ja myös mökkien jätevesijärjestelmät on uusittu täysin. Vuokramökkien jätevedet valuvat nyt viiden tuhannen litran umpisäiliöihin. Vuonna 2003 yksi säiliö maksoi alle tuhat euroa, nyt hinta on jo yli 1500 euroa per säiliö.

(MTV3)

Apua selvityksen tekemiseen ja mallikaavakkeita:www.jatevesi.fi. ja www.vesiensuojelu.fi

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot