Mainos
Mainos

Monet koulut hylänneet reissuvihkot - sähköinen koulurekisteri tilalle

Koulunkäyntiä hallinnoidaan yhä enemmän tietoverkkojen avulla, mikä sähköistää keskustelua koulun ja kodin yhteistyöstä. Netissä toimivia järjestelmiä on otettu usein käyttöön ennen kuin on yhdessä pohdittu pelisääntöjä kirjattavista asioista.

Eniten opettajien, oppilaiden ja vanhempien keskuudessa on herättänyt keskustelua se, mitä asioita järjestelmään kannattaa kirjata ja kenellä on tietojen lukuoikeus.

- Olemme saaneet paljon kyselyjä siitä, mitä tietoa tällaisessa rekisterissä voi olla ja ketkä niitä saavat tutkia, kertoo hallintojohtaja Matti Lahtinen Opetushallituksesta.

Wilma korvaa reissuvihkot

Koulujen eniten käyttämä tuote on Wilma-portaali, jossa voi valita kursseja, arvioida suorituksia, selvittää poissaoloja ja selata työjärjestyksiä. Se on kätevä ja helppo tapa yhteydenpitoon, joka piti aiemmin hoitaa reissuvihkoin ja puhelinsoitoin.

Tietosuojan ja -turvan näkökulmasta järjestelmän käytön yksityiskohtia on pohdittu nurinkurisessa työjärjestyksessä.

Ainakin alkuhuumassa koulut ehtivät hankkia järjestelmiä, jotka otettiin käyttöön henkilötietolain velvoitteita selvittämättä.

Jokaisesta henkilörekisteristä pitää olla rekisteriseloste, johon on kirjattu tiedot käytöstä, suojauksesta ja tietojen hävittämisestä.

Alkuun yhteisöllisyyden nimissä tietoja saattoi olla tarjolla liian avokätisesti. Yksittäisen koululaisen poissaolotiedot saattoivat olla jopa kaikkien luokkakaverien vanhempien selailtavana.

Kanteluruuhka ohitettu

- Meille tuli jossain vaiheessa oikein kanteluruuhka, mutta nyt tuntuma on se, että koulujen osaaminen tietoturvassa ja -suojassa on parantunut. Myös järjestelmän toimittajat ovat korjanneet ongelmakohtia, arvioi tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Tietosuojavaltuutetun toimisto ohjaa ja neuvoo kansalaisia lainsäädännön noudattamisessa.

- Parasta on, ettei teknologiahuumassa oteta hallitsemattomasti käyttöön uusia järjestelmiä, joiden pelisääntöjä ei ole mietitty, Aarnio sanoo.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme