Mainos
Mainos

Moni antaa äänensä jo ennen vaalipäivää

Eduskuntavaalit polkaistaan toden teolla käyntiin huomenna, kun ennakkoäänestys alkaa. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on kotimaassa ensi viikon tiistai.

Nyrkkisääntö on ollut jo 15 vuoden ajan, että äänestäjistä keskimäärin 40 prosenttia äänestää ennakkoon ja 60 prosenttia vaalipäivänä.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä arvioi, että ennakkoäänestyksen suosio pysyy vakaana näissäkin vaaleissa.

- Luulen, että se pysyy siinä 40 prosentin tietämissä. Tuo prosenttiluku voi vähän ylittyäkin ja nousta ehkä 42:een, mutta odotan, että se on vähintään 40.

Ennakkoon on mahdollista äänestää 901 paikassa. Määrä on kasvanut viime eduskuntavaaleista noin 40:llä. Tänä keväänä ennakkoäänestyspaikkoja on entistä enemmän ihmisten arkisilla kulkureiteillä, kuten kauppakeskuksissa ja kirjastoissa.

Äänestyspaikkojen sijainnit, osoitteet ja aukioloajat löytyvät helpoimmin Väestörekisterikeskuksen internetsivuilta (www.vrk.fi) karttapohjaisesta äänestyspaikkapalvelusta.

Varma äänestää heti kun voi

Ennakkoäänestyksen suosiolle Jääskeläinen löytää monia syitä.

- Näyttää olevan paljon sellaisia niin sanotusti varmoja äänestäjiä, joilla on varmat mielipiteet jo tässä vaiheessa vaalia, ja he haluavat käyttää äänioikeuttaan heti kun mahdollista.

Osa äänestäjistä taas kokee vaalipäivän äänestystilanteen vaalilautakuntineen liian viralliseksi ja tahtoo mieluummin äänestää vähemmän muodollisella tavalla ennakkoon.

Jääskeläinen arvelee, että ennakkoäänestyksen suosiminen pikemminkin kohottaa vaalien äänestysaktiivisuutta kuin vaikuttaa vaalitulokseen.

Laskenta voi venähtää pitkäksi

Ennakkoäänestyksen suosio asettaa lisähaasteita ääntenlaskulle, koska ennakkoäänet pitäisi saada laskettua vaalipäivänä iltakahdeksaan mennessä.

Erityisesti maan suurimmassa vaalipiirissä Uudellamaalla ennakkoäänten laskennan valmistuminen voi venyä tästä määräajasta. Vaalipiirissä on eniten ehdokkaitakin, mikä hidastaa ääntenlaskua entisestään.

- Voi olettaa, että äänestysaktiivisuus on erittäin korkea Uudellamaalla, kuten aiemmissakin vaaleissa, koska vaaliasetelma on nimenomaan siellä hirveän kiinnostava, Jääskeläinen pohtii.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme