Mainos
Mainos

Moni keskeyttää armeijan ensimmäisellä viikolla

Porin prikaatin komentajan mukaan nuorten henkinen kestokyky on alhaisempi kuin ennen.

Porin prikaatissa varusmiespalveluksensa viime maanantaina aloittaneista 1050 alokkaasta 54 on jo nyt palannut siviiliin. Se on nykyään tavallinen määrä pikapoistujia, joiden osuus palveluksen aloittaneista on viitisen prosenttia.

Prikaatin komentajan Markku Nikkilän mielestä näin nopeasti kotiutuneiden ei olisi pitänyt edes astua armeijan portista sisään.

Alokkaaksi tulleella saattaa olla esimerkiksi lääketieteellisiä rajoituksia, joiden takia hyvää fyysistä kuntoa vaativaa koulutusta ei pysty läpikäymään. Kutsuntaikäisten tarkastukset ennen palvelukseen astumista eivät anna välttämättä realistista kuvaa asevelvollisten terveydestä.

Puolustusvoimat lisääkin lääkärien ja sairaanhoitajien koulutusta, jotta kutsuntojen arviot palvelukseen tulevien kunnosta täsmäisivät entistä paremmin.

Tarkastus tähtää turvallisuuteen

Nykyään 18 vuotta täyttäneet miehet käyvät ennakkotarkastuksessa terveyskeskuksessa. Sen jälkeen nuori mies käy kutsuntatarkastuksessa, jossa tapahtuu luokitus. A-ryhmäläinen kelpaa kaikkeen palvelukseen, B-ryhmäläisillä on vähäisiä rajoituksia. Terveydellinen syy, vaikkapa katkennut jalka, voi siirtää E-luokkaan, jossa palveluksesta saa määräaikaisen vapautuksen. C- ja D-luokka tarkoittavat vapautusta terveydellisistä syistä.

- Tarkastuksia tekevillä lääkäreillä ei aina ole tietoa siitä, millaista kuntoa armeijan suoritus edellyttää. Siksi moni joutuu ensimmäisellä viikolla keskeyttämään palveluksen, kertoi Säkylässä Porin prikaatissa tänään vieraillut puolustusvoimien ylilääkäri Pentti Kuronen.

Palveluskelpoisuuden arvioinnin keskeisenä tavoitteena on taata turvallinen palvelusaika niin asevelvolliselle itselleen kuin hänen lähipiirilleenkin. Henkisen tilan arviointi on erityisen tärkeää, kun koulutuksen oleellisena osana ovat aseet ja niiden käyttö.

Lääkäri on erityisen huolestunut nuorten rapistuneesta kunnosta ja levinneestä vyötärömitasta. Ryhtiliikkeen pitäisi tosin alkaa jo ennen armeijaa. Nuorison kanssa työskentelevät toivovat kunnon satsausta koululiikuntaan.

Kutistunut sisukerroin

Ensimmäisen viikon keskeytykset aiheuttavat monelle siviilissä hankalan tilanteen.

- Juuri kun opinto- tai työasiat on saatu kuntoon palveluksen suorittamista silmällä pitäen, palvelus jääkin kesken, Markku Nikkilä huomautti.

Nyt palvelukseen astuneista 20 naisesta parin päivän tunnustelun jälkeen poistui neljä. Se on kohtuullisen paljon, vaikka naisilla on etuoikeus: 45 vuorokauden katumisaika, jonka aikana armeijan keskeyttäminen on mahdollista ilman syiden selvittelyä.

- He ehtivät pukea varusteet päälle ja totesivat ne liian painaviksi, kuvasi Nikkilä.

Armeijan näkökulmasta nuoriso on muuttunut.

- Nuorten henkinen kestokyky on alhaisempi kuin ennen. Sisukerroin on kutistunut, eikä maitojunaan nousua kursailla, komentaja arvioi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme