Mainos
Mainos

Moni lapsi keskeyttää iltapäiväkerhon kuriongelmien takia

Pienten koululaisten iltapäiväkerhojen välinen laatu vaihtelee merkittävästi.

Ihanteellisessa iltapäiväkerhossa tilat olisivat koulun yhteydessä, ohjaajat pysyviä ja ryhmät sopivan kokoisia. Useille kerhoille tuottaa kuitenkin ongelmia esimerkiksi puutteelliset tilat, erityislapsiryhmien vähäinen määrä ja vaihtuvat ohjaajat.

Ryhmät ovatkin usein levottomia, kuri hakusessa ja tämän vuoksi moni lapsi lopettaa.

— Sellaista tapahtuu paljon, että ohjaajat joko väsyvät työhön tai sitten he saavat toimen, joka on kokopäiväinen. Iltapäiväkerhojen ohjaajien työpäivä on 5-6 tuntia ja se on määräaikainen, kertoo pääkaupunkiseudulla iltapäiväkerhoja pitävän Liikkuva leikkivä lapsi ry:n toiminnanjohtaja Kari Sulin.

Kerhojen perusteet uudistuvat

Ongelmat on tiedostettu ja niihin haetaan ratkaisua uusilla aamu- ja iltapäiväkerhojen perusteilla, jotka tulevat voimaan elokuun alussa. Kerhot halutaan kokonaan osaksi koulujen toimintaa, jolloin kerhoilla olisi vahvempi yhteys perusopetukseen. Toimintaan halutaan myös tasalaatuisuutta.

— Uusilla perusteilla tavoitellaan sitä, että toiminta olisi tasalaatuista joka kunnassa. Samalla nostetaan toiminnan arvostusta. Lisäksi sisällön suhteen annetaan yksityiskohtaisemmat ja painokkaammat ohjeet, listaa Opetushallituksen erityisasiantuntija Riitta Rajala.

Työsuhteet halutaan myös kokopäiväisiksi, sillä näin saataisiin ohjaajat pysymään työssään.

— Ohjaajat tarvitsevat kokopäiväisen työn. Nyt sitten koulunkäyntiavustajat siirtyvät useissa kunnissa iltapäivätoimintaan ja sitä kautta syntyy kokopäiväinen työ, Rajala kertoo.

Iltapäiväkerhoja vetävä Sulin pitää uusia perusteita tervetulleina, mutta kaikkia ongelmia ne eivät ratkaise. Tiloja ei voi loihtia lisää ja erityislapsien tarvitsemat omat pienryhmät eivät lisäänny, jos kunnat eivät niitä lisää.

— Yleisopetuksen ja erityisopetuksen lapset ovat iltapäiväkerhossa samassa toimipisteessä. Se ei ole ollut kovin toimiva malli ainakaan meidän näkökulmasta. Erityislapset vievät paljon ohjaajien huomiota ja se on pois muilta, myös huomiota tarvitsevilta lapsilta. Tässäkin raha ratkaisee, Sulin toteaa.

Katso Cyrila Cibulkan juttu (Seitsemän uutiset 28.3.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme