Mainos
Mainos

Moni loma päättyy päihdeklinikalle - lääkekuureja humaltumisen estämiseksi

Yhä useampi suomalainen joutuu hakemaan ulkopuolista apua kontrolloidakseen alkoholinkäyttöään. A-klinikkasäätiössä eletäänkin nyt ruuhka-aikaa, sillä juuri heinä-elokuun vaihteessa iso osa suomalaisista yrittää katkaista lomaputkeaan.

Päihdeklinikoilta suositellaankin asiakkaille lääkekuuria, joka estää humaltumisen kokonaan.

- Uusien mielihyväkeskukseen vaikuttavien lääkkeiden vaikutus perustuu siihen, että sillä estetään alkoholin aiheuttamat reaktiot keskushermostossa, selvittää johtava ylilääkäri Pekka Heinälä A-klinikkasäätiöstä.

Naltreksoni-nimeä kantava lääke nautitaan suun kautta tilanteissa, joissa alkoholinkäyttö on todennäköistä. Kehitteillä on myös uusi lääke, nalmefeeni, jonka vaikutus on sama: pilleri estää viinaa nousemasta päähän.

Suomalaiset ja tanskalaiset läträävät eniten

Suomalaisten alkoholinkulutus on kolminkertaistunut neljän vuosikymmenen aikana.

Pohjoismaisessa vertailussa suomalaiset ovat lätränneet itsensä tanskalaisten kanssa kärkisijalle. Kärkisija ei ole mairitteleva, sillä se tarkoittaa sitä, että suomalainen juo keskimäärin yli kymmenen litraa 100 prosenttista alkoholia vuodessa.

- Alkoholi on merkittävin työikäisen miehen ja naisen tappaja. Ennenaikaisten kuolemien aiheuttajana alkoholi on siis kaikista tärkein yksittäinen syytekijä, kertoo Heinälä.

Katso Mari Karppisen juttu (Seitsemän uutiset 29.7.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme