Mainos
Mainos

Moni rikkoo lähestymiskieltoa - "Miehelleni niitä on määrätty jo kolme"

Lähestymiskielto ei läheskään aina suojaa katkeran ex-kumppanin häirinnältä. Esimerkiksi viime vuonna Helsingissä määrättiin parisataa lähestymiskieltoa, joista lähes puolta on rikottu, kertoo rikosylikomisario Ritva Elomaa Helsingin poliisin väkivaltarikosyksiköstä.

Hän arvelee, että suurin osa lähestymiskielloista on ex-puolisoille määrättyjä.

– Perustilanne on, että parisuhde kariutuu. Sitten alkaa pommittaminen, seuraaminen, yhteydenpito ja häirintä, kun ei pystytä hyväksymään eroa tai on muuta katkeruutta. Lähestymiskielto määrätään sitten uhan, väkivallan tai vakava häirinnän perusteella.

Lähestymiskiellon rikkomisesta voi saada sakkoa tai enintään vuoden vankeutta.

Elomaa pitää lähestymiskieltoa "aika hyvänä turvana", koska se on tehonnut puolessa lähestymiskieltomääräyksistä. Se kertoo siitä, että oikeuden päätöstä kunnioitetaan.

– Toisaalta, jos henkilö välttämättä haluaa toista uhata ja pahoinpidellä, silloin hän ei kunnioita tätä hänelle määrättyä lähestymiskieltoa, niin kuin puolessa tapauksista on käynyt. Jos ihminen haluaa toista vahingoittaa, hän tekee sen, oli hänellä lähestymiskielto tai ei.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme