Mainos
Mainos

Moni sairastaa keuhkoahtaumatautia tietämättään

Keuhkoahtaumatautia tietämättään sairastavat tulisi löytää entistä tehokkaammin. Tänään vietetään ensimmäistä kertaa maailmanlaajuista spirometriapäivää, joka kannustaa oireilevia mittauttamaan keuhkojensa toimintakyvyn nopealla puhallustestillä.

- Spirometriaan kannattaa tulla, jos ei pysy muiden vauhdissa, hengitys ei oikein kulje ja jos on yli 40-vuotias tupakoitsija. Tutkimusmenetelmä on nopea ja kivuton, keuhkosairauksien erikoislääkäri Terttu Harju Oulun yliopistollisesta sairaalasta sanoo.

Asiantuntijoiden mukaan jopa 400 000 suomalaista sairastaa keuhkoahtaumatautia. Heistä vain joka viides tietää sairaudestaan. Varhaisella taudin toteamisella parannettaisiin selvästi potilaiden elämänlaatua.

Salakavala keuhkoahtaumatauti johtuu usein tupakoinnista. Tavallisimmat oireet ovat limaneritys ja hengenahdistus. Toistuvat hengitystieinfektiot, ajoittainen veriyskä, hengityksen vinkuminen sekä aamupäänsärky saattavat myös kuulua keuhkoahtaumataudin taudinkuvaan.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme