Mainos
Mainos

Moni sairastaa väsyttävää uniapneaa tietämättään

Moni suomalainen sairastaa unen laatua huonontavaa uniapneaa. Huonolaatuinen yöuni lisää riskiä sairastua muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin. Unen laatu voi aiheuttaa myös tyypin 2 diabetesta, tapaturmia sekä sairauspoissaoloja.

Uniapneaa sairastaa Suomessa jopa 150 000 ihmistä, heistä osa tietämättään. Tauti jää usein tunnistamatta, vaikkei tunnistaminen ole vaikeaa ja hoitokeinokin tiedossa.

– Uniapneapotilaan sydän joutuu yöllä kovaan rasitukseen yrittäessään syketasoa nostamalla korvata hengityskatkoksen aiheuttamaa hapenpuutetta. Levon sijasta sydän rasittuu. Pitkään kestänyt yöllinen rasitus voi johtaa jopa sydänkohtaukseen, sanoo dosentti Tarja Saaresranta Turun Yliopistollisesta keskussairaalasta.

Uniapneaa voidaan hoitaa ensisijaisesti kiinnittämällä huomiota elintapoihin ja painonhallintaan. Muutoin tavallisin hoitomuoto on naamarin kautta nukkuessa annettava ylipainehoito. Hoidon avulla hengityskatkoksista johtuva heräily vähenee ja unen laatu paranee merkittävästi.

— Apnean voi tunnistaa kovaäänisestä kuorsauksesta, yöllisistä hengityskatkoksista ja päiväväsymyksestä. Mutta voi ilmetä myös tarvetta käydä useasti wc:ssä yön aikana, ja päivällä voi olla muistamattomuutta ja mielialan mataluutta, Saaresranta sanoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot