Mainos
Mainos

Moni suosii yksityislääkäriä: "Eihän sinne arvauskeskukseen saa edes aikaa"

Moni MTV3:n lukija turvautuu mielellään yksityislääkäriin. MTV3 Uutisten nettikysymyksessä tiedusteltiin, käyvätkö lukijamme useammin yksityisellä lääkärillä kuin kunnallisella.

Valtaosa suosii edelleen kunnallisia terveyspalveluja, sillä 53 prosenttia kertoo käyvänsä julkisissa terveyskeskuksissa.

Moni kunnallisia terveysasemia käyttävä totesi kuitenkin, että kävisi yksityisellä, jos olisi varaa.

– Ennen oli työpaikkalääkärinä yksityinen. Nyt eläkkeellä ei ole varaa kuin terkkariin. Valitettavasti.

– Kävisin jos talouteni antaisi myöten. Saisi varmasti perusteellisemmat tutkimukset ja paremman kohtelun.

"Arvauskeskus on arvauskeskus, jos ei osaa vaatia"

Osa vastaajista oli sitä mieltä, että terveyskeskuksia parjataan turhaan.

– Olen aina saanut hyvää ja asianmukaista palvelua kunnallisella puolella, minulle edulliseen hintaan. Miksi suomalaisilla on sellainen luulo, että yksityislääkäri olisi aina jotenkin parempi vaihtoehto? Katsokaa minkälaista huipputekniikkaa ja osaamista meidän yliopistosairaaloista löytyy. Ja kaikki on kustannettu verovaroilla. Minä ainakin olen kiitollinen ja ylpeä siitä.

Osa katsoi puolestaan, että terveyskeskuksissa saa hyvää palvelua vain vaatimalla.

– Julkinen toimii, kun osaa vaatia mitä halutaan tutkia, ja jos edes jonkin verran tietää miten kunnallinen toimii. Päivystysvastaanotolle mennessä täytyy olla paksu nahka. Tulos valitettavasti riippuu omasta jaksamisesta.

– Arvauskeskus on arvauskeskus, jos ei osaa tai uskalla vaatia. Kunnollisiin tutkimuksiin esimerkiksi magneettikuvaus ei pääse, jos ei tiedä mitä vaatisi. Ja harvapa tietää. Valkotakkibyrokratia on uskomatonta. Tietojärjestelmät eivät keskustele keskenään. Onnetonta tunarointia, jonka me potilaat maksamme!

Yksityisellä lääkärillä saa haluamaansa palvelua

Yksityisten lääkäreitä suosi MTV3:n lukijoista 47 prosenttia. Moni kertoi turvautuvansa yksityiseen pakon edessä.

– On pakko, kun kunnalliseen ei saa aikaa, tai se ei ole auki aina. Yksityisellä eli maksava asiakas saa sitä palvelua ja tietoa mitä kaipaa

– Sehän on pakko mennä yksityiselle, kun ei saa aikoja kunnalliselle lääkärille. Esimerkiksi Kalajoella ei pääse kunnalliselle lääkärille. Siellä on ne sanat mummot sun muut istumassa ja odottamassa, jos piankin tulisi kipeäksi. Jos on kipeä, niin täytyy tilata ambulanssi ja mennä muualle. Näin on näppylät täälläpäin.

Yksityiset lääkäriasemat saivat kiitosta palvelun laadusta ja nopeudesta. Palveluiden hinta mainittiin haittapuolena, mutta moni katsoi palvelun olevan sen arvoista.

Osalla maksut tosin korvasi vakuutus tai työnantaja.

– Työterveyshuolto tapahtuu yksityisellä. Menisin myös yksityiselle, jos tulisin kotona ollessani kipeäksi, koska palvelu tapahtuu nopeasti ja varmasti. Kipeänä en jaksa taistella oikeuksistani terveysaseman tanttojen kanssa, eräskin vastaaja toteaa.

Samainen vastaaja totesi vievänsä yksityislääkäriin myös lapsensa.

– Lapsilla on vakuutukset ja käymme yksityisellä, koska en tahdo lapsieni joutuvan jonottamaan kaiken maailman juoppojen seassa. Ja yksityisillä on useasti labrat ja röngtenit omasta takaa, ei tarvitse lähteä juoksemaan ympäri kaupunkia.

MTV3:n nettikysymykseen tuli hieman alle 1700 vastausta. Katso koko tulos ja lue perusteluita täältä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme