Mainos
Mainos

Moni syöpäpotilas kaipaa apua ja tukea seksikysymyksiin

Monet syöpäpotilaat kaipaavat apua ja opastusta seksiin liittyvissä asioissa, kertoo tuore väitöstutkimus. Syöpähoitoihin liittyy usein rajuja kehon muutoksia ja suoranaisia seksihaittoja.

Esimerkiksi rinnan poisto tai solunsalpaajahoitojen aiheuttama hiusten lähtö vaikuttavat ulkomuotoon. Eturauhassyövän hoito taas voi aiheuttaa ongelmia seksuaalisessa kykenemisessä.

Tietoa syövän ja hoitojen vaikutuksista seksielämään on parhaiten tarjolla eturauhassyövästä ja gynekologisista syövistä kärsiville potilaille. Muutoin neuvonta ei tutkimuksen mukaan ole kovin järjestelmällistä.

Tutkimuksen perusteella noin kolme viidestä syöpäpotilaasta pitää tarpeellisena saada seksuaalisuuteen liittyvää tietoa sairaalassa. Kaikki eivät siis kaipaa seksuaalineuvontaa. Väittelijän mukaan terveydenhoidon ammattilaisten tulisi kuitenkin tarjota keskustelumahdollisuutta eikä odottaa potilaan aloitetta.

Katja Hautamäki-Lammisen väitöskirja Seksuaalisuuden muutokset syöpään sairastuessa - tiedontarpeet ja tiedonsaanti tarkastetaan Tampereen yliopistossa perjantaina.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot