Mainos
Mainos

Monia lukioita vaivaa oppilaspula

Esimerkiksi MTV:n kuudesta kummikunnasta puolessa hakijoiden määrä lukioon joko laski tai pysyi ennallaan. Syynä opiskelijapulaan on muun muassa ammatillisen koulutuksen vetovoiman kasvu.

Lukiot joutuvat kilpailemaan opiskelijoista aikaisempaa rajummin sekä keskenään että varsinkin ammatillisen koulutuksen kanssa. Uusi kilpailutilanne on laskenut lukioon pääsyn kynnystä. Sisäänpääsykeskiarvo on laskenut monin paikoin jo lähelle kuutta tai niistä on luovuttu kokonaan.

Myös MTV:n kummikunnissa lukioiden sisäänpääsykeskiarvo vaihtelee nyt kuuden ja seitsemän välillä. Alhaisin sisäänpääsykynnys on Seinäjoella, jossa lukioon pääsee tasan kuuden keskiarvolla. Helsinki, Salo, Imatra ja Rautavaara pitävät lukion sisäänpääsyn rajana seitsemän keskiarvoa.

Osassa kummikunnista keskiarvoraja on kuitenkin ainoastaan ohjeellinen, ja sitä sovelletaan hakijamäärän mukaan.

Oppilaspula johtaa talouden kiristymiseen

Kiristynyt kilpailu oppilaista on jo aiheuttanut monissa pienissä kunnissa taloudellisia ongelmia. Oppilaspula vähentää kuntien valtionapua ja kiristää taloutta. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa on ehdotettu jo laajaa lukioremonttia, useamman kunnan yhteisiä seutulukioita.

Oppilaspulan taustalla on monta syytä: ikäluokat pienentyvät, lukioiden keskinäinen kilpailu opiskelijoista koventuu ja ammatillisen koulutuksen valitsee aikaisempaa selvästi useampi ammattiopintojen parantuneen imagon vuoksi.

Ammattiopintojen lisääntynyt vetovoima näkyykin selvästi koko maan hakutilastoissa. Koko maan alueella ammatilliseen koulutukseen haki tänä syksynä vajaa tuhat nuorta edellisvuotta enemmän. Lukioihin tuli sen sijaan 600 hakemusta vähemmän.

MTV:n kuudesta kummikunnasta puolessa, Salossa, Oulunsalossa ja Helsingissä, hakijoiden määrä lukioon kasvoi tänä syksynä. Imatralla, Rautavaarassa ja Seinäjoella hakijoiden määrä puolestaan laski tai pysyi ennallaan.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 13.08.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme