Mainos

Monikkoperheet suivaantuivat: "Hallitus rankaisee kaksosperheitä"

Ensi vuoden alusta isyysvapaa on yhteensä 54 arkipäivää, joista 18 voi pitää yhdessä äidin kanssa. Lakiesityksen mukaan isyysvapaat eivät enää lyhennä vanhempainrahakautta nykyisellä kahdella viikolla. Myös joustavuus kasvaa, sillä nykylainsäädännön mukaan vanhempainpäivärahaoikeus katkeaa, kun uusi lapsi syntyy.

Kaikki eivät kuitenkaan huokaise ilosta. Tasa-arvo-ongelma syntyy tässä: vaikka lapsia syntyisi samassa raskaudessa useampia, isyysvapaata ei saa kuin yhdestä lapsesta. Tämä syystä, että työmarkkinaosapuolten raamisopimuksessa ei huomioitu monikkoperheitä.

Jaana Mellin Suomen Monikkoperheet -yhdistyksestä arvioi, että hallitus rankaisee perheitä, jotka saavat kaksoset.

– Tavallaan he rankaisevat näitä perheitä ja he rankaisevat myös itseänsä, sillä nämä perheet tulevat tarvitsemaan enemmän kunnallisia perhepalveluita, Mellin arvioi.

"Jos hallitus tietäisi, minkälaista tämä arkielämä on"

Helsingin Tapanilassa on meneillään ruokavartti. Puolivuotiaat kaksoset Max ja Marie nauttivat iltapäivän hedelmäsoseista. Hallituksen esitys saa vanhemmilta satikutia.

– Jos [hallitus] tietäisi, minkälaista tämä arkielämä monikkoperheessä on, niin asiat saattaisivat muuttua. En näe siinä mitään negatiivista, että se muuttuisi niin, että se kattaisi myöskin monikkoperheet. Se on vähän vaikeampaa, jos yhden pitäisi riittää kummallekin, sanoo kaksosten isä Thomas Sundman.

Sundmanin mukaan esitys on sinänsä fiksu, sillä se mahdollistaa sen, että isä voi säästää osan isyysvapaista seuraavan lapsen syntymän jälkeen. Tämäkään ei tosin koske Sundmanin kaltaisia kaksoslasten isiä, paitsi jos sukua on vielä tarkoitus jatkaa Maxin ja Marien jälkeen. Lasten äiti Maiju Mikkonen kaipaisi miehelleen enemmän vapaita.

– Sinänsä on hassua, että kun monikkoperheessä lapset joutuu muutenkin jakamaan kaiken huomion, niin miksi pitäisi vielä jakaa se yhden lapsen oikeus siihen aikaan viettää isänsä kanssa yhdessä kokonaan, kun heidän pitäisi sekin vielä jakaa, moittii Mikkonen.

Lapsikohtaisuus tarkoittaakin raskauskohtaisuutta

Vaikka lakitekstissä puhutaan lapsikohtaisuudesta, tosiasiassa se tarkoittaa raskauskohtaisuutta. Tämä syystä, että työmarkkinaosapuolten raamisopimuksessa ei huomioitu monikkoperheitä. Asiantuntijoiden mukaan tilanne synnyttää tasa-arvo-ongelman.

Onko tämä lakiesitys yhdenvertainen, lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula?

– Paremmin yhdenvertaisuutta lasten kesken toteuttaisi se, että monikkoperheiden isät saisivat isyysvapaansa myös lapsikohtaisina, eli jos syntyy kaksi lasta niin kaksinkertaisena, jos kolme lasta niin kolminkertaisena, Aula ehdottaa.

Johanna Niemi, oikeuden- ja sukupuolentutkimuksen professori Helsingin yliopistosta, esittää kysymyksen yhdenvertaisuudesta.

– Sinänsä, että monikkoperheet on nostanut tämän tilanteen esiin, niin on varmasti ihan aiheellista. Kahden tai useamman lapsen yhtäaikainen pikkulapsen hoito toki vaatii enemmän kuin kaksi kättä. Kyllä tässä voidaan pohtia sitä, että ovatko nämä perheet ja ovatko nämä lapset aivan yhdenvertaisessa asemassa, Niemi toteaa.

Suomessa kaksoslapsia syntyy vuosittain vajaat 1700.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot