Mainos
Mainos

Mönkäre ja Siimes eri mieltä valtion omistajapolitiikasta

Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre ja ministeri Suvi-Anne Siimes ovat eri linjoilla valtionyhtiöiden omistajaohjauksen keskittämisestä. Siimeksen johdolla toiminut työryhmä ehdottaa, että niiden yhtiöiden, joissa valtiolla on lähinnä sijoittajaintressi, asioiden hoito keskitetään yhdelle asiantuntijaelimelle, esimerkiksi Valtiokonttorille tai Valtion eläkerahastolle. Yhteiskuntapoliittisia tehtäviä hoitavien yhtiöiden (kuten Alko) omistajaohjaus säilyisi nykyisellään, hajautettuna eri ministeriöihin.

Mönkäre ei lämpene ehdotukselle. Hän kannattaa omistajapolitiikan keskittämistä, mutta pitää sijoittajaintressiin kuuluvan omistamisen ja yhteiskuntapoliittisia tehtäviä hoitavien yhtiöiden erottamista toisistaan erittäin ongelmallisena. -Lisäksi käytännössä on usein hyvin tulkinnanvaraista, mikä on pelkkää sijoittamista ja mikä yhteiskuntapoliittisten tehtävien hoitamista, Mönkäre huomauttaa.

Mönkäreen mukaan omistajapoliittinen päävastuu pitäisi keskittää "jo asiansa osaavaan kauppa- ja teollisuusministeriöön". -Valtionyhtiöiden omistajaohjaus on yhtiöiden kehittämistä myös rakennejärjestelyillä, eikä pelkästään osakkeiden markkinaehtoista myymistä, Mönkäre lisää.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme