Mainos
Mainos

Montrealin ilmastokokouksessa alustava sopimus

YK:n ilmastokokouksessa Kanadan Montrealissa on päästy alustavaan sopimukseen seuraavan neuvottelukierroksen aloittamisesta. Yhdysvallat ja Saudi-Arabia saattavat kuitenkin jättäytyä sopimuksen ulkopuolelle.

Suomen ympäristöministerin Jan-Erik Enestamin mukaan väljäkin sopimus on parempi kuin ei mitään.

Suurimmat teollisuusmaat ovat jonkin verran edenneet keskusteluissaan laajentaa Kioton sopimusta koskevaa pöytäkirjaa.Kioton ilmastosopimus pyrkii leikkaamaan hiilidioksiidipäästöt vuoden 1990 tasolle vuoteen 2012 mennessä. Valitettavasti vain maailman suurin kasvihuonekaasujen päästäjä, Yhdysvallat ei ole mukana.

Yhdysvaltoja on yritetty saada ratifioimaan sopimus, mutta se ei ole halunnut luopua oman ilmastostrategiansa kehittämisestä. Myös Saudi-Arabia saattaa jäädä ulkopuolelle.

Ympäristöjärjestöjen mielestä on tärkeää erottaa Yhdysvallat ja Bushin hallinto. Yleinen mielipide Yhdysvalloissa on kääntymässä yhä myönteisemmäksi ilmastonmuutoksen torjumiselle.

Yli 160 kaupunkia, joissa asuu noin 50 miljoonaa ihmistä, on liittynyt kaupunkien ilmastoaloitteeseen ja hyväksynyt Kioton pöytäkirjan tyyppiset päästötavoitteet.

Ympäristönsuojelijoiden mukaan tämän vuoden ilmastokatastrofit ovat aiheuttaneet historian suurimmat taloudelliset tappiot, kaikkiaan yli 200 miljardia dollaria.

Montrealin ilmastokokous päättyy tänään, mutta aikaeron vuoksi tulosten kuuleminen jää Suomessa huomiseen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 09.12.2005)

(Huomenta Suomen uutiset 09.12.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme