Mainos
Mainos

Moottoriajoneuvon verokohtelu muuttumassa EU:ssa

Toisessa EU-maassa asunut suomalainen, joka palatessaan Suomeen tuo ulkomailla hankitun auton mukanaan saa tehdä sen maksutta, jos EU:n komission ja parlamentin tahto toteutuu. Komission esittämä direktiiviehdotus moottoriajoneuvojen verokohtelusta hyväksyttiin tänään unionin parlamentissa Strasbourgissa.

Komission mielestä jäsenvaltioiden ei tulisi periä autoveroa ajoneuvosta, jonka maahan muuttava henkilö tuo mukanaan. Pääsääntönä ehdotuksessa on, että autonsa asuinmaansa ulkopuolelle vievä henkilö saa tehdä sen maksutta, jos hän muuttaa toiseen EU-maahan. Ehdoksi asetetaan se, että muuttajan on täytynyt omistaa autonsa vähintään puoli vuotta ja asunut maassa vähintään vuoden.

1993 lukien yhtenäismarkkinat ovat estäneet rajamuodollisuuksien käyttämisen veron keräämiseen. Sen takia eräät jäsenmaat (mm. Suomi, Tanska, Belgia) ovat muuttaneet moottoriajoneuvojen valmisteverot rekisteröintiveroiksi. Käyttöön on otettu myös uusia veroja ja maksuja, joilla pyritään korvaamaan arvonlisäveron tuotto.

Komission ja tänään EU-parlamentin hyväksymä direktiiviiehdotus tarvitsee vielä neuvoston yksimielisen hyväksynnän astuakseen voimaan. EU-parlamentin käymässä keskustelussa Astrid Thors (r.) arveli Suomen torjuvan komission laatiman ehdotuksen neuvostossa. Thorsin mukaan Suomen on lopetettava "strutsipolitiikka" jossa se panee päänsä piiloon, ja ryhdyttävä tekemään järkevää politiikkaa. Hän varoitti että kysymys on viime kädessä siitä, minkä kuvan Suomi haluaa antaa itsestään.

Komissio on tehnyt virallisen huomautuksen Suomelle, koska Suomi rikkoo ajoneuvojen verokohtelussa jo voimassaolevaa direktiiviä. Jollei Suomen korjausehdotus tyydytä komissiota, voi komissio haastaa Suomen EU-tuomioistuimeen. Suomi ei ole vielä kertaakaan EU-aikanaan ajautunut tuomioistuimeen asti.

(STT-JOUKO KITULA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme