Mainos
Mainos

Mopo-onnettomuuksia sattuu yhä useammin

Mopojen määrä Suomessa on tällä vuosikymmenellä kaksinkertaistunut. Samalla lisääntyvät mopo-onnettomuudet, viime vuonna nousua oli 16 prosenttia.

Viime vuonna mopo-onnettomuuksissa kuoli 13 ja loukkaantui toistatuhatta mopoilijaa. Osasyynä ovat muun muassa puutteet turvavälineissä.

- Valitettavan usein näkee, että joko mopon kuljettaja tai nykyisin kun on sallittua, mopo on rekisteröity kahdelle, kuljettaja plus matkustaja, ei muisteta sitten käyttää sitä kypärää tai sitä käytetään väärin, sanoo komisario Tarmo Kangastalo liikkuvasta poliisista.

Mopojen määrän räjähdysmäinen kasvu näkyy myös lisääntyvinä vaaratilanteina monilla kevyenliikenteen väylillä, missä mopoilu on sallittua.

Liikenneturvan kyselyn mukaan puolet poikien mopoista on viritettyjä ja viidennes niistä kulkee jopa yli 80 kilometriä tunnissa.

Oulussa, missä mopotiheys on suurimpia Suomessa, ollaankin vähentämässä kevyenliikenteen väyliä, joilla mopot sallitaan.

- Moottoriajoneuvona mopo kuuluisi maantielle, siis ajoradan oikeaan reunaan pois kevyen liikenteen väylältä, Kangastalo huomauttaa.

Parin vuoden kuluttua mopokortin saaminen tullee edellyttämään ajo-opetusta ja käsittelykoetta. Mopokortin uudistus nostanee sen hintaa useisiin satoihin euroihin.

Suomessa on noin 220 000 mopoa.

Katso Hannu Alstan juttu (21.5.2009)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme