Mainos

Mopotutkimus paljastaa: Vanhemmista 70 prosenttia tietää virittämisestä

Peräti 71 prosenttia mopoilijoiden vanhemmista tietää, että mopo on viritetty, kertoo Liikenneturvan Nuorisotutkimus.

Osa vanhemmista jopa osallistuu mopojen viritykseen. Tutkimukseen vastanneista nuorista 10 prosenttia ilmoitti vanhempien auttaneen virityksessä. Ostopaikoista kaksi prosenttia on mukana virityspuuhissa. Nuorten mukaan mopot viritetään yleensä itse tai ne ovat jo valmiiksi viritettyjä.

– Osa vanhemmista ajattelee samoin kuin nuoretkin, että virittäminen ja lisävauhti parantavat muka liikenneturvallisuutta. Vanhemmat eivät puutu asiaan vaikka tietävät sen olevan laitonta. Siinä tehdään tavallaan vääränlainen turvallisuusteko, luonnehtii Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara.

Vauhti tappaa risteyksissä

Lähes joka neljäs nuori uskoo, että virittäminen parantaa liikenneturvallisuutta, koska suurempi nopeus estäisi jäämästä muun liikenteen jalkoihin. Tutkimuksen tulos huolestuttaa Liikenneturvaa.

– Virttäminen maksaa pahimmillaan lapsen hengen. Joka tapauksessa virittämisestä kiinni jääminen maksaa rahaa. Esimerkiksi liikennevakuutus voi jopa 10-kertaistua, Elovaara tuskailee.

Mopoilijoiden onnettomuudet ovat tyypillisesti risteysonnettomuuksia ja näissä suurempi nopeus lisäisi todennäköisesti sekä onnettomuuksien märää että niiden seurauksia, muistuttaa Liikenneturva.

– Mahdollisuudet selvitä onnettomuudesta pienentyvät vauhdin kasvaessa, Elovaara sanoo.

– Onnettomuustilastoja tarkastellessa mopoilijoiden ohitustilanteissa syntyy harvemmin onnettomuuksia, huomauttaa puolestaan Liikenneturvan koulutuspäällikkö Antero Lammi.

Vanhempien pitäisi kokeilla

Jos vanhempi ei tunne tekniikkaa, mopojen virittämistä ei välttämättä edes huomaa. Virittämisen voi paljastaa räikeä ääni tai silmämääräisesti havaittu kova vauhti.

– Vanhempien pitäisi itse kokeilla eli ajaa mopolla ja selvittää minkälaista vauhtia se kulkee. Jos mopolla ajamisesta ei ole vanhemmilla kokemusta, tässä kokeilussa kannattaa olla tietenkin varovainen, Elovaara huomauttaa.

Mopojen virittäminen ei ole tähtitiedettä ja se on ollut ikiaikainen poikien harrastus. Uusimmissa mopoissa ja skoottereissa virittäminen voidaan tehdä jopa kauko-ohjaimella.

Joka kolmas viritetty

Liikenneturvan tutkimuksen mukaan noin joka kolmas mopo on viritetty. Poikien mopot ovat viritettyjä useammin kuin tyttöjen.

Kyselyyn vastanneista nuorista puolet toivoi, että mopolla ja mopoautolla saisi ajaa 60 km tunnissa ja joka kuudes halusi nostaa nopeuden jopa 80 km tunnissa. Mopokortilla saa ajaa mopoja, joiden enimmäisnopeus on 45 km tunnissa.

Liikenneturva kampanjoi kevään aikana mopoilijoiden turvallisuuden puolesta järjestämällä mopoiluaiheisia tapahtumia ympäri Suomen.

– Mopoilu on tärkeä ensiaskel nuorten opetellessa moottoriliikenteen sääntöjä ja omaksuessa turvallisia liikenneasenteita, Lammi korostaa.

Liikenneturvan Nuorisotutkimus 2013 selvitti 15–19-vuotiaiden nuorten mielipiteitä ja omia kokemuksia liikenteestä. Tutkimuksen aineisto kerättiin tammi-helmikuussa 2013. Kaikkiaan haastateltiin 749 nuorta.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot