Mainos
Mainos

Moskovan-suurlähettiläs: Suomen turvallisuuspoliittinen keskustelu Venäjän syynissä

Kulunut vaalikausi oli Suomen Moskovan-suurlähettilään Hannu Himasen mukaan vielä ennen Ukrainan konfliktia hyvin tavallinen.

Ainoa poikkeus tavanomaisesta oli erilainen vääntö taloussuhteista. Ukrainan kriisi kuitenkin muutti suhteita muun muassa vierailukäytäntöjen muuttuessa.

Kriisin jälkeen Suomi on noudattanut EU-linjausta siitä, että virallisia vierailuja Venäjälle ei tehdä. Himasen mukaan keskustelu on kuitenkin jatkunut viranomaistasolla.

– Vaikka tämän takia poliittisen tason kontakteja on vähän, ei se ole merkinnyt, että meillä ei olisi kanssakäymistä, Himanen kertoo.

Hänen mukaansa yhteyksiä on ylläpidetty erityisesti virkamiestasolla.

– Esimerkiksi talouskomissio-rakenteemme toimii edelleen.

Ministeritason vierailujen puuttuminen tarkoittaa Himasen mukaan sitä, että venäläisestä hallintokulttuurista johtuen tietyt asiat etenevät hitaasti, jos lainkaan.

– Venäjä kuuluu niihin maihin, joissa poliittisen tason vierailuilla on suuri merkitys.

Turvallisuuspolitiikka tarkkailussa

EU:n vierailupolitiikkaan tuskin tulee muutosta, ennen kuin tilanne Ukrainassa kohenee. Ensi vaaleja ajatellen Venäjää kiinnostaakin ennemmin tulevan hallituksen Nato-kanta.

– Totta kai meidän turvallisuuspoliittinen keskustelumme varmasti on täällä tarkasti syynissä, Himanen sanoo. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme