Mainos
Mainos

Motoristit koulivat entistä enemmän ajotaitoaan

Moottoripyöräilyn suosio jatkaa kasvuaan ja uusia motoristeja tulee joka vuosi runsaasti. Osa lähtee mukaan pelkästään autoilijan taidoin. Moni kuitenkin treenaa ajotaitoaan ennen liikenteeseen lähtöä.

Suomessa on nyt enemmän moottoripyöriä liikenteessä kuin koskaan ja joka vuosi tulee toistakymmentä tuhatta uutta motoristia. Mukanaan on tullut myös uusi riskiryhmä, vähän vanhemmat eli yli 25 vuotiaat motoristit, joiden osuus kuolemaan johtaneista moottoripyöräonnettomuukista on n. 70-80 prosenttia.

Moni moottoripyöräilijä on huomannut koulutuksen ja ajotaidon harjoittelun merkityksen jokapäiväisessä liikenteessä.

- Kyllä täytyy sanoa, että osa tulee sellaisilla taidoilla, ettei ole mitään mahdollisuutta selviytyä, jos joutuu vaaratilanteeseen ja valitettavasti moni tulee autoilijan taidoilla liikenteeseen, puheenjohtaja Jari Jokilampi Suomen Moottoripyöräkouluttajaista kertoo.

- Koulutuksella on aika suuri merkitys ja onneksi monet motoristit ovat sen huomanneet. Kyllähän nyt jatkokursesseja järjestetään enemmän varmaan kuin koskaan. Ne ovat hyvin kysyttyjä ja kyllä ne on tarpeenkin, Jokilampi kertoo.

Mootoripyöräkerhot kouluttavat myös omia jäseniään tilaisuukissaan. Suosituksi on tullut myös moottoriradalla tapahtuva ajoharjoittelu.

- Moottorirata on turvallinen ympäristö harjoitella kaarreajon perusasioita elikä oikea nopeus, oikea ajolinja. Täällä moottoriradalla ei tule ketään vastaan ja samaa ympyrää hankaa, niin siihen tulee rutiinia ja voi sovittaa jarrutukset ja vaihteiden vaihdokset siihen sillä tavalla, että ne tulee selkäytimestä, ajokouluttaja Janne Tervola Ducati Club Finlandista kertoo.

Moottoriradalla opetellaan lisäksi pyörän käytöstä olosuhteissa, joita ei tieliikenteessä tule kuin äärimmäisen harvoin. Taitojen oppimen antaa liikenteessä pelivaraa normaalin liikenteen tarkkailuun.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 11.08.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme