Mainos
Mainos

MRSA-bakteerin leviäminen hidastumassa

Bakteeria on tuskin kuitenkaan mahdollista hävittää kokonaan.

MRSA-bakteerin leviäminen näyttää olevan vihdoin hidastumassa. Uusia bakteerin kantajia on viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa löytynyt yhä harvemmin. Johtava infektiolääkäri Jukka Lumio Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä korostaa kuitenkin, että kerran Suomeen rantautunutta MRSA-bakteeria tuskin on mahdollista kokonaan hävittää.

Nyt näkyvissä olevaan parannukseen on päästy kovalla työllä.

- Nyt ollaan kaltevalla pinnalla, arvioi Lumio.

MRSA eli metisilliinille vastustuskykyinen Staphylococcus aureus -bakteeri on terveelle ihmiselle jokseenkin vaaraton. Sen sijaan esimerkiksi leikkauspotilaalle tai heikkokuntoiselle vanhukselle MRSA-tartunta voi merkitä vaikeasti häädettävää tulehdusta, pahimmillaan jopa verenmyrkytystä.

Viime vuosina MRSA-bakteeri on yleistynyt Suomessakin. Uusia tapauksia löytyi viime vuoden aikana koko maasta hieman alle 1 500. Useimmat MRSA:n kantajat Suomessa ovat iäkkäitä ihmisiä, keskimäärin yli 70-vuotiaita.

Epidemia taittumassa

Epidemiasta on puhuttu lähinnä Pirkanmaan sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä. Pirkanmaalla on Lumion mukaan yksi iäkäs potilas kuollut nimenomaan MRSA-bakteerin aiheuttamaan infektioon. Verenmyrkytystapauksia on ollut toistakymmentä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä uusien MRSA-tapausten väheneminen luetaan paljolti vuodenvaihteessa päättyneen Mars matkaan -valistushankkeen ansioksi. Etenkin vanhainkotien henkilökuntaa opastettiin käsien pesun ja desinfioinnin tärkeydestä. Projektista on otettu mallia ainakin Oulun, Jyväskylän, Porin ja Seinäjoen seuduilla, missä ongelma ei ole ollut yhtä laajamittainen.

- MRSA on ongelma nimenomaan sairaaloissa. Jos se yleistyy, infektioiden hoito käy vaikeammaksi ja myös kalliimmaksi, selvittää hanketta vetänyt infektiolääkäri Janne Laine.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 11.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme