Mainos
Mainos

MRSA-poliklinikka Auroraan

HUS on päättänyt MRSA-poliklinikan perustamisesta Auroran sairaalaan. Pirkanmaalla epidemia on laantumassa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS perustaa MRSA-poliklinikan Auroran sairaalaan. Seulontapoliklinikka aloittaa toimintansa ensi viikolla Auroran infektiopoliklinikalla, jossa seulontoihin kutsuttuja testataan myöhään iltapäivisin klo 15-18.

MRSA-sairaalabakteerille altistuneet potilaat kutsutaan käynnille henkilökohtaisella kirjeellä. Poliklinikan päästyä vauhtiin tavoitteena on ottaa vastaan kolmesta neljään potilasta tunnissa.

MRSA-poliklinikka on väliaikainen ratkaisu, jossa resistentille stafylokokille altistuneet tuhatkunta henkilöä testataan bakteerin varalta. Odotettavissa on, että ehkä vain 5-10 prosentilta altistuneista se löydetään. Oireetonkin kantaja joutuu kuitenkin lääkehoitoon, jotta hänen myöhempi mahdollinen tulonsa sairaalaan ei laajentaisi epidemiaa uudelleen.

Tänään on löydetty jälleen uusi tartuntatapaus. Kaikkiaan MRSA-bakteerinkantajia on nyt 62. Epidemia ei ole levinnyt uusiin sairaaloihin ja se on osoittamassa hiipumisen merkkejä.

Epidemia laantumassa Pirkanmaalla

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella ilmennyt MRSA-sairaalabakteerin epidemia näyttää laantumisen merkkejä. Vaikka marraskuun aikana on havaittu 12 uutta tartuntaa, tapausten määrä näyttää olevan kääntymässä laskuun syys-lokakuun hyppäyksen jälkeen.

Pirkanmaalla on ollut MRSA-epidemia jo kahden ja puolen vuoden ajan. Tartuntoja on tilastoitu runsaat 250, joten keskimäärin uusia tapauksia on ilmaantunut pari viikossa. Bakteeria on esiintynyt pitkäaikaissairaanhoidon laitoksissa mutta ei erikoissairaanhoidossa. Maakunnan 148 hoitolaitoksesta bakteeria on tavattu 26:sta.

Tänään pidetty Pirkanmaan sairaalahygieniapäivä oli omistettu epidemian vastaiselle työlle. Asiantuntijat eri puolilta maata kertoivat kokemuksia torjuntatoimista.

Tavanomaisille antibiooteille vastustuskykyinen stafylokokkibakteeri MRSA ei ole Suomessa uusi ilmiö. Saman sukuinen bakteeri on aiheuttanut epidemioita jo 1960-luvulla. Menneiltä vuosikymmeniltä tiedetään, että epidemiat sammuvat itsestään ajan mittaan.

MRSA-havainnot lisääntyivät vuosituhannen vaihteen tienoilla. Tartuntatautirekisterin mukaan tapauksia oli vuonna 1998 noin 200. Vuonna 2002 tapauksia tilastoitiin jo kolminkertainen määrä.

Tämänpäiväisten tietojen mukaan laboratoriot ovat ilmoittaneet tänä vuonna jo 671 löydöksestä. Havaintoja on kaikista sairaanhoitopiireistä. Tänä vuonna bakteeria on esiintynyt etenkin Pirkanmaan (172 löydöstä), Helsingin ja Uudenmaan (170) sekä Pohjois-Pohjanmaan (48) sairaanhoitopiireissä.

Pirkanmaan teemapäivä osoitti, että sairaalabakteeria vastaan voidaan taistella varsin yksinkertaisin keinoin. Tärkeintä on, että hoitohenkilökunta ja vierailijat käyttävät tiuhaan alkoholipitoista käsien puhdistusainetta, joka tappaa bakteerit. Myös hoitolaitosten muuta hygieniaa pitää parantaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme