Mainos
Mainos

MS-taudin varhainen hoito vähentää taudin etenemisen riskiä

Professori Irina Elovaaran mukaan taudin ensioireita ei aina osata liittää MS-tautiin. Nyt pitäisi oppia tunnistamaan potilaat, joilla on suuri riski sairastua etenevään MS-tautiin.

MS-taudin hoidon aloittaminen beetainterferonilla jo heti ensioireen ilmaannuttua lisää tuoreen tutkimuksen mukaan potilaiden mahdollisuutta säilyttää työ- ja toimintakykynsä aiempaa pitempään. Varhainen lääkehoito lisää hoitokustannuksia taudin alkuvaiheessa, mutta hyvä hoito näkyy myöhemmin säästöinä, laskee professori Irina Elovaara.

Elovaaran mukaan taudin ensioireita ei aina osata liittää MS-tautiin. Nyt pitäisi oppia tunnistamaan potilaat, joilla on suuri riski sairastua etenevään MS-tautiin. Tämä taudin muoto johtaa pahimmillaan invaliditeettiin. Lääkehoidon aloittaminen riittävän varhain on Elovaaran mukaan potilaan elämänlaadun kannalta ratkaisevaa.

Taudin ensioireena on tavallisesti näköhermon tulehdus jo siinä vaiheessa, kun potilaan toimintakyky on vielä normaali. Uusilla magneettikuvausmenetelmillä voidaan kuitenkin todeta jo taudin alkuvaiheessa parantumattomia keskushermoston muutoksia, jotka johtavat vähitellen heikkenemiseen.

Nykyisin voimassa olevan Käypä hoito -suosituksen mukaan MS-taudin kulkuun vaikuttavat lääkkeet otetaan käyttöön vasta siinä vaiheessa, kun potilailla on todettu kliinisesti varma aaltomainen MS-tauti kahden erillisen oirejakson jälkeen. MS-potilaita on Suomessa noin 7000.

Benefit-tutkimuksen tuloksia esiteltiin tänään Helsingissä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme