Mainos
Mainos

MT: Suomen kehitysyhteistyörahoja käytetty väärin Sambiassa – lähes 3 miljoonaa johtajan omiin puutarhatöihin

Ulkoministeriö epäilee, että Suomen kehitysyhteistyörahoja on käytetty väärin Sambiassa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Sambian tuottajajärjestö ZNFU on käyttänyt väärin Suomen ja Ruotsin maksamia kehitysyhteistyövaroja. Maaseudun tulevaisuus kertoo yilintarkastusyhtiö KPMG:n tehneen ulkoministeriön tilaamana erityisselvityksen asiassa kesäkuussa. Raportti osoittaa väärinkäytöset.

Sambian tuottajajärjestön väärinkäytöksistä epäillään Maaseudun Tulevaisuuden mukaan ennen kaikkea järjestön toiminnanjohtajaa. Pienviljelijöiden hankerahoja on käytetty ylisuuriin palkkoihin sekä yksityishankintoihin.

Lähetystöneuvos Harri Sallinen UM:n Afrikan ja Lähi-idän osastolta kertoo lehden haastattelussa, että Suomi ja Ruotsi tulevat perimään takaisin väärin käytettyjä varoja.

Epäselvyydet voivat kohota jopa 2,9 miljoonaan euroon vuosina 2014–2015. Se on lähes 10 % pienviljelijöiden ohjelman budjetista.

Järjestön tulevaisuus on nyt vaakalaudalla. Harri Sallisen mukaan asiassa saatetaan siksi päätyä jonkinlaiseen kohtuullistamiseen.

Kalusteita ja maisemointia 3 miljoonalla

Sambian tutkintavirasto DEC on kertonut, että petosten keskiössä on toiminnanjohtaja Ndambo Ndambo. Suurimman osan rahoista epäillään kuluneen maisemointi- ja puutarhatöihin sekä kalustehankintoihin tämän maatilalla.

Tutkinta on vielä kesken eikä syytteitä ole vielä luettu.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme