Mainos
Mainos

MTK ja Kuluttajaliitto: Ruokiin selvät alkuperämerkinnät

MTK ja Kuluttajaliitto vaativat nykyistä selvempää ja laajempaa ruuan alkuperän ilmoittamista. Kuluttajilla tulee olla oikeus tietää ruuan alkuperämaa, ja alkuperä tulee merkitä entistäkin selvemmin elintarvikepakkauksiin. MTK ja Kuluttajaliitto pitävät tärkeänä, että Euroopan parlamentin ja Eurooppa-neuvoston parhaillaan päätettävänä olevassa kuluttajainformaatioasetuksessa säädetään nykyistä laajemmin elintarvikkeiden alkuperämaan ilmoittamisesta.

Alkuperämaan kertominen on pakollista tiettyjen tuotteiden, kuten kasvisten, hedelmien, lihan, kalan ja keruutuotteiden osalta. Sen sijaan pitkälle jalostettujen ja useista raaka-aineista valmistettujen elintarvikkeiden osalta alkuperän merkitseminen on pääosin vapaaehtoista. Myös ravintolat ja julkiset ruokapalvelut on velvoitettava kertomaan asiakkailleen ruoan alkuperä.

Kuluttajien harhaanjohtamista kitkettävä

MTK ja Kuluttajaliitto edellyttävät myös, että kuluttajien harhaanjohtamista on kitkettävä.

Tällä hetkellä lukuisia elintarvikkeita markkinoidaan vahvalla suomalaisuuden mielikuvalla, vaikka todellisuudessa tuotteet on valmistettu muualla. Kuluttajan harhaanjohtaminen on lailla kielletty, mutta samalla harhaanjohtaminen on veteen piirretty viiva.

Kuluttajaa saatetaan hämätä esimerkiksi marinoimalla ulkomaalainen liha Suomessa ja nimeämällä tuote tutulla tai kotimaiselta kuulostavalla nimellä.

Alkuperämaa on maa, jossa elintarvike on tuotettu ja valmistettu. Tuotteen marinointi, pakkaaminen, lajittelu tai puhdistus ei tee elintarvikkeesta kotimaista.

(MTV3 – STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot