Mainos
Mainos

MTK ohjaa kestävään metsätalouteen

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK ry:n uudessa ohjelmassa ei anneta yksityiskohtaisia metsänkäsittelyohjeita, vaan suuntaviivoja sille, miten kestävyyttä perhemetsissä voidaan edistää.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry on julkistanut uuden kestävän perhemetsätalouden ohjelman, joka ohjaa metsänomistajia kestävän metsätalouden harjoittamiseen. Ohjelmassa ei anneta yksityiskohtaisia metsänkäsittelyohjeita, vaan suuntaviivoja sille, miten kestävyyttä perhemetsissä voidaan edistää.

Tuore ohjelma päivittää vuodelta 2000 peräisin olevan metsien monimuotoisuusohjelman. Päivitetyssä ohjelmassa painotetaan myös sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden näkökulmia.

- Metsätalouden on oltava kannattavaa, jotta myös luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen onnistuu. Se on lähtökohtamme, sanoo MTK:n metsäjohtokunnan jäsen ja ohjelman valmistelleen työryhmän puheenjohtaja Pekka Hintikka.

Sosiaalisen kestävyyden näkökulma korostuu

MTK on julkaissut aiemmin kaksi metsätalousohjelmaa, vuosina 1995 ja 2000. Ohjelman laatineen työryhmän mukaan perhemetsänomistajat haluavat jatkossa puhua enemmän metsätalouden kestävyydestä, eikä ainoastaan sen yhdestä osa-alueesta, luonnon monimuotoisuudesta.

- Sosiaalisen kestävyyden näkökulma korostuu tulevaisuudessa entisestään. Metsätalous tuottaa monia tuotteita ja palveluita yhteiskunnalle, myös se on otettava huomioon, Hintikka sanoo.

- Suomi on kestävän kehityksen mallimaita, joten on ymmärrettävää, että tämä korostuu myös perhemetsätalousohjelmassa, jatkaa MTK:n ympäristö- ja maapolitiikkaosaston johtaja Markku Tornberg.

Tulevaisuudessa käydään virkistysarvokauppaa

Ohjelman mukaan metsänomistajien omat tavoitteet määrittelevät, miten kestävää metsätaloutta käytännössä toteutetaan. Ohjelmassa korostetaan omistajien vapautta itsenäiseen metsätalouteen.

- Metsänomistajat tarjoavat yhteiskunnalle monia tuotteita ja palveluita. He odottavat puolestaan, että heidän omistus- ja päätöksenteko-oikeuttaan omiin metsiin kunnioitetaan, Hintikka sanoo.

Yksi ohjelman uusista perhemetsätaloutta tukevista aloitteista on virkistysarvokauppa. Jos yksityisomistuksessa olevassa metsässä on yleiseen virkistyskäyttöön soveltuvia alueita, voi kunta tai valtio ostaa metsänomistajalta määräajaksi virkistysarvoja yhteisesti sovittavaan hintaan. Silloin maanomistaja saa korvauksen ja sitoutuu hoitamaan metsiään. Virkistysarvokaupan uskotaan yleistyvän tulevaisuudessa.

MTK valmistelee yhdessä Suomen Ladun ja ympäristöministeriön kanssa myös jokamiehenoikeuksien uudistamista. Vuoden sisällä julkaistavien ohjeiden päivityksen tarkoituksena on selventää monilta osin epäselviä rajoja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme