Mainos
Mainos

MTV-kysely: Kaksi erottuu joukosta – näitä ehdokkaita suomalaiset eivät äänestäisi missään tapauksessa presidentinvaaleissa

Sauli Niinistö on ylivoimainen ennakkosuosikki myös MTV:n tuoreessa vaalikyselyssä. MTV kysyi, keitä kaikkia ehdokkaita suomalaiset voisivat ajatella äänestävänsä ja myös, keitä ei äänestettäisi mistään hinnasta.

MTV-kyselystä lisää ma-illan Seitsemän uutisissa.

Niinistön etumatkaa ja laajaa suosiota kuvaa se, että 71 prosenttia MTV:n vaalikyselyyn vastanneista voisi ajatella äänestävänsä nykyistä istuvaa presidenttiä. Toiselle paikalle yltävällä Pekka Haavistolla vastaava lukema on 32, eli lähes joka kolmas kokee voivansa äänestää Haavistoa. Ero Niinistöön on huomattava.

 

Seuraavilla eli Laura Huhtasaarella, Matti Vanhasella ja Paavo Väyrysellä potentiaalinen kannatus on 14, 13 ja 12 prosenttia. SDP:n ja Vasemmistoliiton ehdokkaita (Tuula Haatainen ja Merja Kyllönen) kertoo voivansa äänestää joka kymmenes, RKP:n Nils Torvaldsia vain seitsemän prosenttia.

Inhokit erottuvat selkeästi

MTV:n suuressa vaaliselvityksessä kysyttiin myös, ketä ehdokasta ei voisi missään tapauksessa äänestää. Jyrkimmin mielipiteitä jakavat Laura Huhtasaari ja Paavo Väyrynen. 54 prosenttia kertoi, ettei missään tapauksessa äänestäisi kumpaakaan heitä, ainakaan tasavallan presidentin vaalissa.

– Se on usein sellaisten ehdokkaiden ongelma, joilla on kovin voimakkaita mielipiteitä ja ehkä kärkäs tyyli esiintyä. He voivat koota jonkun verran kannattajia, mutta myös vastustajia, arvioi MTV:n vaaliasiantuntija ja Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund.

Niinistön ylivoimasta kertoo kääntäen sekin, että vain seitsemän prosenttia koki, ettei voisi äänestää Niinistöä missään tapauksessa.

"Poliittinen ilmapiiri tukee istuvaa presidenttiä"

Niinistön kannatusta saattaa asiantuntijan mukaan kasvattaa myös se, että hän on pysynyt varsin tiukasti päivän politiikan ulkopuolella.

– Tämä muu poliittinen epävakaisuus ja osittainen tyytymättömyys hallituksen toimintaan, kansalaisaloitteiden kerääminen ja niin edelleen, voi jopa vahvistaa Niinistön asemaa siksi, että hänet koetaan hieman politiikan yläpuolella olevana presidenttinä, Grönlund jatkaa.

Sauli Niinistö kerää kannatusta myös poikkeuksellisen laajasti läpi puoluerajojen. Kokoomuksen kannattajista vähemmän yllättäen lähes jokainen kertoo voivansa äänestää Niinistöä, keskustalaisista neljä viidestä ja SDP:n äänestäjistäkin peräti kolme neljästä. 

Niinistön mainitsee ainakin mahdollisena vaihtoehtona enemmistö myös vihreiden ja perussuomalaisten kannattajista. Vasemmistoliitonkin piirissä joka kolmas kertoo, että voisi äänestää Niinistöä.

MTV:n suuresta vaaliselvityksestä julkaistaan vielä lisää tietoja ennen vaalien ensimmäistä kierrosta. Sen toteutti Kantar TNS Oy internetpaneelissa 5.-11.1.2018. Vastaajien lukumäärä on 1030 ja joukko edustaa Suomen 18-74 vuoden ikäistä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnan asukkaita. Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.


Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot