Mainos
Mainos

MTV-analyysi: Mikä on politiikan superviikonlopun jälkeen toisin?

Politiikan penkkiurheilijan on aika avata nettilähetykset ja varata pikkunaposteltavat valmiiksi. Ruutuja tarvitaan useampia, sillä perjantaina käynnistyvä politiikan superviikonloppu laittaa liikkeelle lähes kaikki eduskuntapuolueet. 

Kokoomus kerääntyy puoluekokoukseen Lappeenrantaan, keskustalaiset Seinäjoelle, vasemmistoliittolaiset Ouluun ja RKP:läiset Turkuun. Perussuomalaisilla on Lahdessa puolueneuvoston kokous, joka on välietappi ennen ensi vuoden puoluekokousta. 

MTV Uutisten politiikan- ja taloustoimituksen päällikkö Timo Haapala arvioi, että huomion keskipisteeksi nousee etenkin kokoomus, sillä Alexander Stubb ja Petteri Orpo taistelevat puolueen puheenjohtajuudesta.

– Kokoomuksen puheenjohtajakisa on koko viikonlopun täydellinen ykkösuutinen. Hyvänä kakkosena tulee Keskustan puoluekokous, jossa Timo Laanisen seuraajaksi vaihdetaan uusi puoluesihteeri.

Ehdolla on myös Elina Lepomäki, mutta todellinen kisa käydään Stubbin ja Orpon välillä, sillä Lepomäki ei ole saanut taakseen puolueen keskeisiä vaikuttajia.

Viikonlopun aikana valitaan myös Vasemmistoliiton ja RKP:n uudet puheenjohtajat. Vasemmistoliitossa peli on selvä, sillä jäsenäänestyksen voittaneella Li Anderssonilla ei ole enää vastaehdokkaita.

– Lauantaina on Vasemmistoliiton puoluekokous, jossa siunataan Li Andersonin valinta puolueen puheenjohtajaksi. Sunnuntaina myös RKP vaihtaa puheenjohtajaansa. Siellä Anna-Maja Henriksson on ilmeinen ennakkosuosikki, Haapala kertoo.

Orpon puheenjohtajuus näyttää todennäköiseltä

Mikä politiikan superviikonlopun jälkeen on sitten toisin?

– Jos lähdetään siitä, mikä todennäköiseltä näyttää: sisäministeri Petteri Orpo lyö Alexander Stubbin. Kaikki on tietenkin mahdollista. Tämän myötä kokoomuksessa nähdään ensi viikolla ministerikierrätystä, joka on tarkoitus hoitaa ilmeisesti aika nopeasti. Viimeistään perjantaina presidentti nimittää kokoomukselle uudet ministerit, politiikantoimittaja Timo Haapala toteaa.

Ministeripaikkojen muutokset tapahtuvat kuitenkin sillä edellytyksellä, että puheenjohtaja vaihtuu. Orpo ottaisi puheenjohtajana kokoomuksen painavimman salkun, eli hänestä tulisi valtiovarainministeri.

Sisäministerin paikalle on julkisuudessa soviteltu muun muassa Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuorta.

Haapalan mukaan ministerinsalkut voivat kuitenkin vaihtaa omistajaansa, vaikka Stubb säilyisi kokoomuksen puheenjohtajana.

– Nämä psykologiset jälkiseuraamukset voivat olla sellaisia, että ministereitä vaihtuu siitä huolimatta.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot