Mainos
Mainos

MTV:n kysely: Taloustilanne vaikuttaa jo suomalaisten kulutukseen

-

Kaksi viidestä suomalaisesta on MTV:n kyselyn mukaan vähentänyt heikentyneen taloustilanteen takia päivittäistä kulutustaan.

Puolet ei kuitenkaan ole pelästynyt taloustilannetta, vaan ilmoittaa elävänsä niin kuin ennenkin. Tutkimusta varten tiedusteltiin marras-joulukuun vaihteessa yli 3000 täysi-ikäisen suomalaisen mielipiteitä.

Helsingin keskustassa hankittiin tänään kiivaasti joululahjoja. Moni olikin sitä mieltä, että talouden heikot näkymät eivät ainakaan vielä ole vaikuttaneet omaan rahankäyttöön. Samuli Walston:

- Ei nyt ehkä merkittävässä määrin, aika samanlaista on vielä ollut. Toki jonkin verran oon ennakoinut, koska tietää, että se saattaa vaikuttaa työtilanteeseen aika pian, mutta ei se ole vielä näkynyt työpaikallakaan.

Puolet kaikista vastaajista ei ole muuttanut heikentyneen taloustilanteen takia omaa käyttäytymistään mihinkään suuntaan.Esimerkiksi heikentynen taloustilanteen takia vain ani harva on myynyt osakkeitaan tai rahastojaan tai hankkinut kulutusluottoja tai pikavippejä. Vain harva kyselyyn vastanneista on luopunut asunnon ostamisesta tai vaihtamisesta.

Kaksi viidestä on kuitenkin vähentänyt päivittäistä kulutusta, ja ulkomaanmatkoista ja muista itselle tärkeistä asioista on luopunut joka viides. Kyselyn perusteella naiset ovat vähentäneet päivittäistä kulutusta taloustilanteen takia selvästi miehiä enemmän.

Kyselyn perusteella Lapin läänissä ihmiset näyttäisivät olevan varovaisempia kulutuksensa suhteen kuin esimerkiksi Etelä-Suomessa. Päivittäisen kulutuksen väheneminen näkyy eniten 45-54-vuotiaiden ikäryhmässä, vähiten alle 30-vuotiaiden.

Kysely osoittaa, että elämäntilanne vaikuttaa kulutukseen huomattavasti enemmän kuin vaikkapa ikä tai tulot. Esimerkiksi yksinhuoltajista selvästi yli puolet on vähentänyt taloustilanteen takia päivittäistä rahankäyttöään.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot