Mainos
Mainos

MTV:n kysely: Vanhasen imago kärsi oikeudenkäynnistä

Valtaosa suomalaisista katsoo, että pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) julkisuuskuvaan on vaikuttanut kielteisesti Susan Ruususen kirjasta käyty oikeudenkäynti.

MTV:n kyselyyn vastanneista 58 prosenttia on sitä mieltä, että kirjaoikeudenkäynti ja siitä käyty keskustelu on vaikuttanut Vanhasen julkisuuskuvaan melko tai erittäin kielteisesti.

Imagotutkija, dosentti Erkki Karvonen Tampereen yliopistosta kommentoi MTV:n kyselyn tulosta. Hän sanoo, että nykyajan poliitikko on ennen kaikkea persoona, jonka toimia arvioidaan monialaisesti.

- Persoona on nykyään se kauppatavara, jota ihmisille tarjotaan. Varsinaisten puolueitten suosio ja luottamus puolueisiin on hyvin alhaista. Tällainen imagovaurio, olkoonkin yksityiselämässä, ei välttämättä tee hyvää poliitikolle, sanoo Karvonen.

Karvonen sanoo myös, että toisaalta äänestäjät sallivat poliitikkojen mokailut, jos niitä pyydetään anteeksi ja virheistä opitaan.

MTV:n nettipaneelikyselyyn osallistui yli 3000 henkilöä.

Reilun kolmasosan (36 %) mukaan kirjalla ja oikeudenkäynnillä ei ole ollut mitään vaikutusta puoleen eikä toiseen. Vastaajista hyvin harva katsoo Vanhasen julkisuuskuvan kehittyneen myönteisesti kohun seurauksena. Tätä mieltä on vain kuusi prosenttia vastanneista.

Mielipiteisiin ei juurikaan vaikuta vastaajien sukupuoli eikä ikä. Naisista hieman suurempi osuus katsoo julkisuuskuvan kehittyneen kielteiseen suuntaan kuin miehistä. Samoin nuoremmissa ikäluokissa kielteisiä arvioita on vähän enemmän kuin vanhemmissa ikäluokissa.

Kyselyssä tiedusteltiin myös käräjäoikeuden päätöstä ja sen oikeellisuutta. Suurin osa vastaajista on sitä mieltä, että käräjäoikeuden vapauttava päätös oli väärä. Vääränä päätöstä pitää 48 prosenttia vastaajista, oikeana puolestaan 38 prosenttia. 14 prosentiia ei osaa sanoa mielipidettään. Ikä-ja sukupuolierot vastauksissa ovat varsin pieniä.

Pääministeri Matti Vanhanen on myös kommentoinut MTV:n kyselyn tuloksia. Hän ei edelleenkään kadu sitä, että lähti käräjille. Vanhasen mukaan oikeudenkäynnissä on kyse periaatteesta.

- Hyvä kun tälläisia asioita tutkitaan, mutta nämä yksityisyydensuojan rajat ovat minulle periaatteellinen kysymys ja haluan että tähän tulee kanta, Vanhanen sanoo MTV:lle.

MTV:n nettikyselystä sama tulos

Oikeuden päätöksestä on viikon verran ollut myös MTV:n nettisivuilla kysely, johon kuka tahansa on voinut vastata. Tämän kyselyn vastukset ovat samansuuntaiset kuin nettipanelin. Keskiviikkoon mennessä vastauksia oli tullut vajaat 17 000. Noin 60 prosenttia pitää oikeuden päätöstä vääränä, 40 prosenttia oikeana.

Nettipanelissa tiedusteltiin lisäksi vielä mielipidettä Vanhasen päätöksestä viedä asia hovioikeuteen. Melipiteet menivät tässä asiassa aika tasan. Tarpeellisena valittamista hovioikeuteen pitää 48 prosentiia vastanneista ja tarpeettomana 44 prosenttia.

MTV:n nettipaneelitutkimus tehtiin 6 .3.- 12.3. välisenä aikana. Siihen vastasi 3.011 henkilöä 9 500 henkilöstä, jotka on valittu paneliin mukaan. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Kaikkiaan Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Think If Laboratories Oy.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme