Mainos
Mainos

MTV:n pitkäaikainen työntekijä Eija Bastman-Parkkinen on kuollut

MTV:n kulttuuritoimituksen esimies, toimittaja, tv-ohjaaja Eija Bastman-Parkkinen on kuollut syöpään 71-vuotiaana viime maanantaina 6.3.2017 Helsingissä, jossa hän oli syntynyt 16.5.1945.

Eija Bastman-Parkkinen oli suora, avoin, hauska ja rohkea. Hän ei voinut sietää teennäisyyttä ja puhui siksi kuolemastakin suoraan. ”Näin tässä sitten kävi, ikävä juttu. Mutta c'est la vie”, hän totesi, kun syöpä alkoi edetä.

Eija Bastman tuli MTV:hen parikymppisenä ja lähti 45 vuotta myöhemmin MTV:n pitkäaikaisimpana työntekijänä syksyllä 2010. Tarkoitus oli olla vain muutama kuukausi Pöllölaaksossa, mutta valtiotieteen opinnot saivat jäädä, kun senaikainen värikäs ja energinen kulttuuritalo imaisi mukaansa.

Eija eteni kuvaussihteeristä tv-ohjaajaksi tehden niin dokumentteja, teatteria kuin viihdettäkin. Kun Maikkaria myllättiin 1980-luvulla, fiktion tekijät siirrettiin faktan puolelle, uutis- ja ajankohtaistoimitukseen. Monelle se oli ylittämätön paikka, mutta Eija lähti uteliaana kohti uutta. Hän oli ensin ohjaajana, sitten kotimaan toimituksen päällikkönä ja uutispäällikkönä ennen lopullista pestiään kulttuuritoimituksen esimiehenä ja kulttuuritoimittajana.

Kulttuuritoimitus oli Eijalle mieluisa paikka, olihan hän sivistynyt, humaani ja avarakatseinen ihminen, joka harrasti ja ymmärsi taidetta ja matkusti intohimoisesti ympäri maailmaa. Toisaalta hän oli sopivasti räväkkä ja boheemi puujalkavitsien kuningatar. Eijalle oli samantekevää, oliko vastapuolella akateemikko vai duunari. Hän ystävystyi helposti eri-ikäisten ja eri ammateissa olevien ihmisten kanssa. Hän osasi myös vilpittömästi iloita muiden onnesta ja onnistumisista. Toimituksessa Eija oli suurten linjojen suuri persoonallisuus, joka uskalsi tuoda uutta näkökulmaa tiukkaan uutismaailmaan.

Nuorena Eija Bastman oli naimisissa elokuvatutkija Lauri Tykkyläisen kanssa. Toinen avioliitto runoilija Pekka Parkkisen kanssa toi Eijalle hänen elämänsä tärkeimmän asian, Joona-tyttären, jonka kahden pojan kasvua koulutielle Eija olisi halunnut vielä seurata.

”Lähden etujoukoissa tsekkaamaan mestoja”, Eija sanoi lähtiäisiksi, kun kuolema oli enää muutaman vuorokauden päässä. Tyypillistä Eijaa.

Terhi Hyvärinen

Minna Karila

Pekka Niemiaho

Kirjoittajat ovat Eija Bastman-Parkkisen ystäviä ja entisiä työtovereita

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme