Mainos

MTV: Presidentti Halonen Nato-mielipidejohtaja

MTV:n uutisten kyselyn mukaan suomalaiset pitävät presidentti Tarja Halosta tärkeimpänä vaikuttajana omiin Nato-kantoihinsa.

Presidentti Tarja Halonen

MTV:n uutisten kyselyn perusteella 28 prosenttia kansalaisista nimeää presidentti Tarja Halosen vaikuttavan eniten heidän omaan Nato-kantaansa. Toiseksi merkittävimmäksi vaikuttajaksi kyselyssä nousi Natoon varovaisesti suhtautuva pääministeri Matti Vanhanen sekä Vanhasen hallituksen kannanotot, joita sanoi omassa päätöksenteossaan ensisijaisesti seuraavansa 17 prosenttia kansalaisista.

Kolmanneksi suosituin mielipidevaikuttaja on jyrkästi Nato-kielteinen presidentti Mauno Koivisto. Sen sijaan Nato-myönteisten Paavo Lipposen ja Martti Ahtisaaren näkemyksiä ei pidetä läheskään yhtä vaikuttavina. Lipposen ja Ahtisaaren painoarvo Nato-linjauksissa jää kansalaisten keskuudessa 4-5 prosenttiin.

Varovaisuus kansan mieleen

Kyselyn tulos on samansuuntainen kuin ennalta tiedetty kansalaisten keskimäärin varauksellinen suhtautuminen Natoon. Ykkkösvaikuttajaksi nostettu presidentti Halonen on tunnetun Nato-kielteinen. Halosen vaikutusvalta on suurta kaikissa ikäryhmissä ja myös puoluekannoittain jaoteltuna vastaajat nostavat Halosen Nato-kannat keskeisimmiksi ohjaajiksi. Poikkeuksen tekevät keskustalaiset, jotka luottavat eniten Vanhasen hallituksen linjauksiin.

Toimittaja Timo Haapala arvioi, että kyselyn tulokset voidaan kääntää myös toisin päin. Halosen mielipidejohtajuus merkitsee myös sitä, että jos yhteiskunnalliset tuulet kääntyisivät, juuri presidentti Halonen olisi se voima, joka pystyisi taivuttamaan kansan Naton taakse.

Joulukuussa tehdyssä kyselyssä haastateltiin runsaat 1000 henkilöä. Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 30.12.2003)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot