Mainos
Mainos

MTV selvitti: Kansa myötämielinen yhteiskuntasopimuksen heikennyksille

Suomalaisilta riittää ymmärrystä mahdollisen yhteiskuntasopimuksen mukanaan tuomille työehtojen heikennyksille. Työajan pidentäminen on helpompi hyväksyä kuin työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen korotukset.

Toteutuessaan yhteiskuntasopimus tai toiselta nimeltään kilpailukykysopimus pidentäisi työaikaa 24 tuntia vuodessa. Ammattiliitot päättäisivät pidennyksen toteutustavasta alakohtaisesti.

Kolmannes MTV:n kyselyyn vastanneista hyväksyisi työajan pidennyksen täysin. Toinen kolmannes hyväksyisi muutoksen osittain ja viimeinen kolmannes ei haluaisi missään tapauksessa pidentää työaikaansa.

Palkansaajalle lisää maksettavaa

Osa työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuista siirrettäisiin yhteiskuntasopimuksessa työnantajalta työntekijälle, eli työntekijän maksut nousisivat. Tämän toivotaan parantavan yritysten kilpailukykyä. Tämän muutoksen hyväksyisi täysin vain noin joka kuudes, osittain maksujen siirron voisi hyväksyä kaksi viidestä. 42 prosenttia vastaajista ei tätä hyväksy lainkaan.

Lomarahojen nipistys jakaa mielipiteitä

Varsin ymmärrettävästi julkisen puolen lomarahojen leikkaaminen määräajaksi jakaa vastaajat kahteen leiriin. Miltei puolet yksityisellä työskentelevistä vastaajista hyväksyy julkisen sektorin lomaraha-alennukset täysin ja osittainkin yli kolmannes. 

Lomaraha-alen kohteilta ei ymmärrystä löydy, 57% ei hyväksy leikkausta lainkaan. Toisaalta yli joka kymmenes luopuisi lomarahojensa kolmanneksesta mukisematta.

Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa 2.3. – 4.3. välisenä aikana. Siihen vastasi 1.232 henkilöä, jotka ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot