Mainos
Mainos

Turvallisuuspomo: Järjestyksenvalvojille teleskooppipatukat

Sekä vartijan että järjestyksenvalvojan perusvarustukseen kuuluvat niin käsiraudat, kaasusumutin kuin vinyylipamppukin. Myös nippusiteet saattavat olla hätätilanteessa hyvä hätävara.

Järjestyksenvalvojan ja vartijan ero tulee kuitenkin esiin siinä, että vartija saa kantaa ampuma-asetta kolmessa eri tapauksessa.

Poliisiin verrattuna järjestyksenvalvojalla ovat melkein yhtä suuret oikeudet, mutta välineet ovat rajoitetumpia.

Turvallisuusalan yritys City Securityn palvelupäällikön Jarmo Eklundin mukaan järjestyksenvalvoja saa raudoittaa henkilön, jonka hän ajattelee uhkaavan omaa tai muiden turvallisuutta. Kiinniotettua henkilöä ei kuitenkaan saa kiinnittää mihinkään, sillä vapaudenriiston häilyvä raja menee tässä.

"Kuolemiakin sattuu"

Eklundin mukaan kiinniottotilanteissa on sattunut jopa kuolemantapauksia - tosin hyvin harvoin.

Kunnon ammattilaiset osaavat kuitenkin välttää tällaiset sudenkuopat.

On ollut esimerkiksi tapaus, jossa isokokoinen kaveri teki vastarintaa. Hänet raudoitettiin väkisin laittamalla kädet selän taakse ja pistämällä tämä lattialle vatsalleen. Kun järjestyksenvalvoja otti välillä happea ja soitti poliisit, ei hän ollut huomannut, että kiinniotettu ei pystynyt hengittämään. 

"Rispektiä hakevat ihmiset eivät kuulu alalle"

Myös Eklundille on tullut omalla urallaan melko haastava tilanne eteen.

– Aikoinaan, kun nykyaikaiset huumeet tulivat markkinoille, sain tukea poliisipartiolta, kun jouduimme kahlitsemaan rautoihin kaksi noin 17-vuotiasta tyttöä. Erittäin laihat ja heiveröiset tytöt olivat vetäneet amfetamiinipohjaista huumetta. Jouduimme vääntämään toisen poliisin kanssa, että saimme toisen lepositeisiin. Toisen jouduimme raudoittamaan käsistä ja jaloista. Jos ei tajua, mitä todellisuudessa tapahtuu, voi syntyä pahaa jälkeä.

Eklund haluaa kokemuksellaan peräänkuuluttaa, että ala vaatii äärimmäisen taitavia ihmisiä, jotka ottavat alan henkiseltä kantilta oikein.

– Tänne eivät kuulu ne, jotka tarvitsevat "rispektiä", lisää Eklund.

Pamppua tai pippurisumutetta saa käyttää lain mukaan välittömästi uhkaavassa tilanteessa. Eklund kuitenkin huomauttaa, että järjestyksenvalvojien on hyvä muistaa, missä asemassa ovat työssään. Esimerkiksi omia tunnetilojaan, kuten suuttumusta, ei saisi tuoda esille.

– Potentiaalisesti suurimpia vahinkoja syntyy tilanteissa, joissa järjestyksenvalvoja ei näe tilanteessa omaa rooliaan. Vasta pitkällä ajanjaksolla vartija oppii hallitsemaan koordinoidusti sekä tunteitaan että toimintatapojaan. Vaikea työ, Eklund huomauttaa.

Eklundin mielestä järjestyksenvalvojan välineistöä pitäisi lisätä. Hän perustelee tätä sillä, että nykyään on paljon kiertäviä järjestyksenvalvojia, jotka tulevat paikalle vain hälytyksen sattuessa.  Eklundin mielestä teleskooppipatukka olisi hyvä, ehkä jopa parempi kuin pippurisumute.

– Tuon tuostakin otetaan puukkoja pois kadulla, ja järjestyksenvalvojat ovat pelkästään kaasusumuttimen varassa. Järjestyksenvalvojille pitäisi voida antaa teleskooppipatukoita valvotuissa firmoissa - kyse on työturvallisuudesta.  

Sen sijaan etälamauttimia Eklund ei lisäisi järjestyksenvalvojien välineistöön. 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot