Mainos
Mainos

MTV tapasi säikähtäneen Seijan, 70, joka luuli järistystä traktoriksi: "Tuntui, että tulee ihan pirttiin asti se traktori, jyrinä oli niin kovaa"

Oulun seudulla herättiin viime yönä maanjäristykseen, joka oli voimakkain vuoden 2000 jälkeen. Yksi yöllistä ryskettä säikähtäneistä on liminkalainen Seija Kankaala, joka asuu lähes järistyksen keskipisteessä.

Keskus sijaitsi Helsingin yliopiston seismologian instituutin arvion mukaan valtatie 8:n varrella, muutaman kilometrin päässä Limingan kylältä lounaaseen.

Lähes samassa paikassa seisoo pellon reunalla 70-vuotiaan Kankaalan talo.

Ei ole siis ihme, että nainen kertoo heränneensä yöllä puoli yhden aikaan meteliin, joka muistutti asuntoon sisään pyrkinyttä traktoria.

– Ajattelin, että traktori on lumitöitä tekemässä. Minusta tuntui, että se tulee ihan pirttiin asti se traktori. Se oli niin kovaa se jyrinä.

Järistys havaittiin jopa kymmenien kilometrien päässä keskuksesta.

Poliisin tilannekeskuksesta kerrottiin aiemmin, että järistys oli tärisyttänyt myös Oulun poliisiasemaa. Viranomaiset saivat tapahtuneen jälkeen runsaasti yhteydenottoja, mutta yhtään hälytystehtävää ei järistyksestä aiheutunut. Järistys ei myöskään tiettävästi aiheuttanut aineellisia vahinkoja.

Ikkunat ja astiat säilyivät ehjinä myös Limingassa.

– Taulut on paikallaan, mutta muuten kaikki on levällään. Minulla kun on joulukorttien kirjoitus tässä kesken, Kankaala toteaa.

Seismologian instituutin viimeisimmän arvion mukaan järistys oli voimakkuudeltaan 3,2. Sitä voimakkaammin maa vavahteli Suomessa viimeksi vuonna 2000. Tuolloin Kuusamossa tapahtui maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 3,5.

Limingan maanjäristys on Suomen muiden maanjäristysten tapaan peräisin Atlantin valtamereltä, jonka keskiselänteeltä aiheutuu Suomen kallioperään asti jännitettä, kertoo STT.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme