Mainos
Mainos

MTV Uutisten kysely: Kansa tyrmää hallituksen suunnitelmat ansiosidonnaisen leikkauksista

Valtaosa suomalaisista tyrmää ansiosidonnaiseen päivärahaan kaavaillut leikkaukset. Tieto selviää MTV Uutisten teettämästä kyselystä, johon vastasi miltei 1 200 suomalaista.

Hallitus esittelee työllistämiskonstejaan ensi viikolla. Esille voi nousta myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että tuki pienenee esimerkiksi 130 työttömyyspäivän jälkeen.

Hallituksen piirissä on ainakin pohdittu ansiosidonnaiseen mallia, jossa tuki pienenisi työttömyyden loppuvaiheessa. Mahdollisesti säästyvä raha voitaisiin käyttää työllisyyden tukitoimiin.

MTV Uutiset teetti tällä viikolla kyselyn hallituksen mahdollisista työllisyystoimista. Ansiosidonnaiseen kajoaminen saa kansalta tyrmäyksen: 56 vastaajista on porrastamista vastaan.

Espoossa tavatut kaupunkilaiset ovat työttömyysturvan leikkauksista erimielisiä.

– Voisi se myös kannustaa vielä enemmän työnhakuun. Totta kai heille, jotka eivät saa työtä, niin se on tiukka paikka, pohtii Jari Järvelä

Anneli Siikavirta uskoo, että tukien leikkaaminen kannustaisi työnhakuun.

– Mielestäni se kuulostaa hyvältä, silloin ihmiset hakisivat aiemmin töitä. Nyt kun on hyvä työttömyysturva, työpaikkojen hakeminen ei kiinnosta.

Thomas Nygård tyrmää ajatuksen ansisidonnaiseen kajoamisesta.

– Köyhiltä on leikattu riittävästi, en pidä millään tavalla hyvänä. 

Sirke Kotonen näkee leikkauksessa huonoja puolia mutta näkee myös tarvetta muutokselle.

– Kuulostaa vähän epäreilulta niitä kohtaan, jotka ovat opiskelleet ja jää (työttömäksi) jostain sellaisesta ammatista. Toisaalta meillä on työtä, mitä tehdä. Vähän niin ja näin.

Korvauksista osa palkkatukea?

MTV Uutisten tavoittamat ekonomistit puolestaan innostuvat tuen porrastamisesta.

– On olemassa jonkin verran tutkimusnäyttöä siitä, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyhentämiset vähentävät työttömyyttä, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Norden pääekonomisti Aki Kangasharju on suorasanaisempi.

– Meillä on tutkimusten mukaan liian pitkä työttömyysturvan kesto. Kun kestoa lyhennetään ja tukitasoa porrastetaan, se kannustaa ihmisiä hakemaan töitä.

Hallitus haluaisi muitakin muutoksia työttömyysturvaan. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tahtoo, että ansiosidonnaista voitaisiin käyttää helpommin palkkatukeen tai yrittäjän starttirahaan.

Idea saa tukea myös MTV Uutisten kyselyssä. Sitä kannattaa 68 prosenttia ja vastustaa vain 19.

MTV Uutisten teettämään kyselyyn vastasi liki 1 200 ihmistä, virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimus tehtiin 24.–26.08. välisenä aikana. Siihen vastasi 1 189 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa. Virhemarginaali on suurimmillaan 3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot