Mainos
Mainos

MTV3: Helsingin keskustan hitas-asuntoja laajasti vuokralla

Vaikka asuntojen vuokraaminen ei kuulu alkuperäisen hitas-järjestelmän tarkoitukseen, se ei ole laitonta.

Helsingin kaupungin kolme vuosikymmentä sitten luoma hitas-järjestelmä on Helsingin keskustassa ajautunut kauas alkuperäisestä ideastaan. 1970-luvun lopussa syntyneen hintasääntelyjärjestelmän ajatuksena oli madaltaa keskiluokan kynnystä hankkia omistusasunto pääkaupungista.

MTV3:n ajankohtaisohjelma 45 minuuttia kävi läpi Helsingin keskusta-alueella eli Katajanokalla, Ruoholahdessa ja Kampissa sijaitsevien 38 hitas-asunto-osakeyhtiön osakeluettelot. Huoneistoja yhtiöissä on hiukan alle 2500.

45 minuuttia -ohjelman selvityksen mukaan keskusta-alueen hitas-osakkeista 41 prosentissa omistaja asuu muualla kuin hitas-asunnossaan. Kampissa omistaja asuu muualla 35,4 prosentissa tapauksista, Katajanokalla prosentti on 30,9.

- Markkinahintaa halvemmalla hankittua asuntoa saa vuokrata markkinavuokratasolla, silloinhan tuotto on varsin korkea. Se on osoitus siitä, että ihmiset hyödyntävät tällaisten byrokraattisten järjestelmien heikkoja kohtia, arvioi tutkija Seppo Laakso Kaupunkitutkimus Oy:stä.

Vaikka vuokraaminen ei kuulu alkuperäisen hitas-järjestelmän tarkoitukseen, se ei ole laitonta.

Omistajina myös yrityksiä

Ruoholahdessa hitas-asunnoista on vuokralla 47 prosenttia. Ruoholahdessa vuokralle pantujen asuntojen suureen lukumäärään vaikuttaa niin sanottu sekatalokokeilu, jossa kaupunki muutamien asunto-osakeyhtiöiden perustamisvaiheessa osti hitas-osakkeita pannakseen ne vuokralle.

Alun perin hitas-asunnot oli kuitenkin tarkoitettu yksityishenkilöiden omistusasunnoiksi. Nykyisin omistajina on silti esimerkiksi säätiöitä, yhdistyksiä ja yrityksiä.

45 minuuttia -ohjelman tutkimat Helsingin keskusta-alueen hitas-asunnot ovat noin reilu kymmenesosa kaikista Helsingin hitas-osakkeista. Koko kaupungissa Hitas-yhtiöitä on kuusisataa, huoneistoja niissä on noin 20 000 ja asukkaita noin 50 000.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot