Mainos
Mainos

MTV3: Helsingin keskustan hitas-asuntoja laajasti vuokralla

Vaikka asuntojen vuokraaminen ei kuulu alkuperäisen hitas-järjestelmän tarkoitukseen, se ei ole laitonta.

Helsingin kaupungin kolme vuosikymmentä sitten luoma hitas-järjestelmä on Helsingin keskustassa ajautunut kauas alkuperäisestä ideastaan. 1970-luvun lopussa syntyneen hintasääntelyjärjestelmän ajatuksena oli madaltaa keskiluokan kynnystä hankkia omistusasunto pääkaupungista.

MTV3:n ajankohtaisohjelma 45 minuuttia kävi läpi Helsingin keskusta-alueella eli Katajanokalla, Ruoholahdessa ja Kampissa sijaitsevien 38 hitas-asunto-osakeyhtiön osakeluettelot. Huoneistoja yhtiöissä on hiukan alle 2500.

45 minuuttia -ohjelman selvityksen mukaan keskusta-alueen hitas-osakkeista 41 prosentissa omistaja asuu muualla kuin hitas-asunnossaan. Kampissa omistaja asuu muualla 35,4 prosentissa tapauksista, Katajanokalla prosentti on 30,9.

- Markkinahintaa halvemmalla hankittua asuntoa saa vuokrata markkinavuokratasolla, silloinhan tuotto on varsin korkea. Se on osoitus siitä, että ihmiset hyödyntävät tällaisten byrokraattisten järjestelmien heikkoja kohtia, arvioi tutkija Seppo Laakso Kaupunkitutkimus Oy:stä.

Vaikka vuokraaminen ei kuulu alkuperäisen hitas-järjestelmän tarkoitukseen, se ei ole laitonta.

Omistajina myös yrityksiä

Ruoholahdessa hitas-asunnoista on vuokralla 47 prosenttia. Ruoholahdessa vuokralle pantujen asuntojen suureen lukumäärään vaikuttaa niin sanottu sekatalokokeilu, jossa kaupunki muutamien asunto-osakeyhtiöiden perustamisvaiheessa osti hitas-osakkeita pannakseen ne vuokralle.

Alun perin hitas-asunnot oli kuitenkin tarkoitettu yksityishenkilöiden omistusasunnoiksi. Nykyisin omistajina on silti esimerkiksi säätiöitä, yhdistyksiä ja yrityksiä.

45 minuuttia -ohjelman tutkimat Helsingin keskusta-alueen hitas-asunnot ovat noin reilu kymmenesosa kaikista Helsingin hitas-osakkeista. Koko kaupungissa Hitas-yhtiöitä on kuusisataa, huoneistoja niissä on noin 20 000 ja asukkaita noin 50 000.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme