Mainos
Mainos

MTV3:n Haapala: Neuvottelutilanne alkaa olla surkuhupaisa

MTV3:n politiikantoimituksen esimies Timo Haapala odottaa jo 12. päivää jatkuneita hallitusneuvotteluita jännittynein, mutta hieman epäileväisin mielin.

– Tämä on ilmeisesti sellainen päivä, että neuvottelut joko jytkähtävät eteenpäin huomattavalla tavalla - tai sitten ne kriisiytyvät. SDP:n ja kokoomuksen eduskuntaryhmät ovat parhaillaan koolla, mutta talousryhmän puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) on jo tuonut pohjapaperin. Vihdoin ja viimein näin 12. päivänä päästään asiallisiin keskusteluihin talouden reunaehdoista tulevalle hallitukselle, Haapala sanoo.

Haapalan mukaan kukaan ei kuitenkaan tiedä, milloin jotain voitasiin tietää. Hän kritisoi kovin sanoin Säätytalolta tihkuneita vähäisiä tietoja - Haapala kuvailee tiedotuslinjaa "surkean aneemiseksi".

– Painetta kuitenkin tulee, kun neuvottelut venyvät jo 12:ta päivää. Hallitusmuodostaja Jyrki Kataisenkin paineet alkavat hiljalleen nousta, kun yhä useampi alkaa ihmetellä, että eikö Säätytalolla tapahdu mitään. Tämä herättää kysymyksiä siitä, kuka neuvotteluita oikein johtaa ja eikö Katainen saa mitään aikaan. Tämäkin keskustelu tosin kertoo myös siitä, että epäluulo demareiden ja kokoomuksen välillä on syvää, Haapala sanoo.

"Keskiviikko on henkinen takaraja"

Haapala muistuttaa, että osin kyse on myös poliittisesta teatterista.

– Toki mahdollista on myös se, ettei yhteisymmärrystä synny ja neuvottelut katkeavat joksikin aikaa. Riitelyn jälkeen voidaan vielä palata yhteen ja lopussa kiitos seisoo.

Haapalan mukaan on erittäin tärkeää, että näiden kahden päivän aikana on otettava kunnon startti eteenpäin.

– Keskiviikko on ollut neuvotteluissa henkinen takaraja. Sen jälkeen on mahdollisuus saada puolue-elimiä koolle ja presidentti voisi nimittää hallituksen vaikkapa ensi viikon alussa.

Katainen on sanonut, ettei mitään takarajaa ole, mutta Haapalan mukaan tilanne alkaa olla jo surkuhupaisa.

– Aikaa on annettu, mutta hyvänen aika, jossainhan sen rajan on mentävä. Ihmiset jo syystäkin kyselevät, että mistä näille poliitikoille palkka maksetaan ja eikö siellä ole minkäänlaista johtajuutta. Ei tässä voida vain vetkutella. Moni epäilee, että nyt odotellaan Kreikan kriisin pahenemista ja sen mahdollisesti vaatimaa talouspaketin sorvaamista.

"Kuluuhan se aika näinkin"

Nämä hallitusneuvottelut ovat Haapalan mukaan "poikkeuksellisen poikkeukselliset".

– Ei nykyhallituksia ole näin pitkään sorvattu. Aina ennen on myös tullut tietoja siitä, että mitä neuvotteluissa yritetään. Kuka tietää, mitä seinien sisällä tapahtuu, mutta tiedotuslinja alkaa olla huvittavan kummallinen.

Haapalan mukaan politiikantoimittajana on saanut elää erikoisia hetkiä viimeisen puolen vuoden aikana.

– Kyllä tässä on ihmeellisyyksiä nähty. Vaalien suurin voittaja köllöttelee vapaaehtoisesti oppositiossa ja huutelee sieltä. Säätytalolla ollaan tyhjänpanttina ja ihmetellään, mitä tapahtuu. Kuluuhan se aika tosin näinkin, kesälomia odotellessa.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme