Mainos

MTV3:n kysely: Jokamiehenoikeuksiin toivotaan selviä rajoja

Suomalaiset toivovat jokamiehenoikeuksiin nykyistä selkeämpiä ohjeita siitä, kuinka lähelle toisen tonttia voi mennä marjaan tai telttailemaan.

Joka toinen MTV3:n Uutisten jokamiehenoikeuksia käsittelevään kyselyyn vastanneesta ei menisi sataa metriä lähemmäs asuinrakennuksia.

Myös Lopella Räyskälän kylässä lomaileva ahkera marjastaja Elina Salmi välttää marjastaessaan asutusta.

– No itse en poimi ihmisten pihapiiristä tai ihan läheltä. Minusta se on sellainen jokamiehenoikeuksiin liittyvä sääntö, Salmi sanoo.

Salmi kerää perheensä marjat mökin lähimetsässä, missä maasto on niin tuttua, että toisen tontille ei eksy edes vahingossa.

Joka toinen rajoittaisi jokamiehenoikeudet suomalaisille

Vaikka marjasadosta suurin osa jää metsiin mätänemään, kolme neljästä MTV3 Uutisten kyselyyn vastanneesta suomalaisesta olisi valmis rajaamaan marjojen poimimisen kaupallisiin tarkoituksiin jokamiehenoikeuksien ulkopuolelle.

Edelleen joka toinen kyselyyn vastannut rajaisi jokamiehenoikeudet koskemaan vain suomalaisia.

Salmi ei ymmärrä, miksi jokamiehenoikeuksia pitäisi rajoittaa.

– Ymmärtääkseni edelleen yli 90 prosenttia marjoista jää metsiin poimimatta. Siinä mielessä luulisi, että niitä riittää kaikille, Salmi sanoo.

Kaupallisen marjastuksen erottamista muusta marjastuksesta eivät kannata myöskään oikeusoppineet, koska rajanveto yksityiskäyttöön ja myyntiin poimimisen välillä on vaikeaa.

MTV3:n kyselyssä jokamiehenoikeuksiin suhtautuivat sallivimmin nuoret ja korkeasti koulutetut.

Marjastus ja sienestys tärkeimmät jokamiehenoikeudet

Salmen perheessä marjastus on tärkeä asia. Mustikoiden jälkeen metsästä haetaan vielä vadelmia, kantarelleja ja lakkoja.

MTV3:n uutisten kyselyn vastauksista käy ilmi, että Salmet eivät ole harrastuksensa kanssa yksin. Mahdollisuus marjastaa ja sienestää toisen mailla on kyselyyn vastanneiden eniten arvostama jokamiehenoikeus.

Yli 80 prosenttia kyselyyn vastanneista piti tärkeinä oikeuksina myös mahdollisuutta liikkua ja majoittua luonnossa, onkia ja pilkkiä ilman erityistä lupaa sekä oikeutta kulkea vesistössä ja jäällä.

Kyselyyn vastanneiden mielestä kenellä tahansa ei sen sijaan tarvitse olla oikeutta kaataa joulukuusta toisen mailta tai viehekalastaa ilman erillistä lupaa. Myöskään moottoriajoneuvolla ajaminen toisen mailla ei kyselyyn vastanneiden mielestä kuulu jokamiehenoikeuksiin.

(MTV)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot